Artikeln publicerades 3 december 2017

Altorpselever fick stipendium på 30 000 kronor

Under förra läsåret drog ”lilla undervisningsgruppen” på Altorpskolan igång ett projekt i samband med att eleverna läste om andra världskriget. Eleverna fördjupade sig i Polen, om landets historia, geografi och hur samhället ser ut idag.

– Sedan började diskutera om vi skulle kunna åka dit, berättar Jenny Gustafsson, ansvarig för ”lilla undervisningsgruppen”. Och snart hade vi en plan på en studieresa med besök i Auschwitz och Krakow. Eleverna fick räkna på en resebudget och vi skrev ihop en ansökan som vi sedan skickade till olika fonder, stiftelser och företag.

Fick 30 000 kr

Förra veckan fick skolan besked om att de tilldelats Palmestipendiet, ett stipendium som delas ut av Olof Palmes minnesfond. Fondens syfte är att främja ungdomars möjligheter till internationellt utbyte, stödja arbete mot rasism och främlingsfientlighet samt att verka för internationell förståelse och gemensam säkerhet. ”Lilla undervisningsgruppens” stipendium fick hela 30 000 kronor.

– Palmestipendiet utgör en stor del av vår finansiering men vi har även fått bidrag från folkhälsan i Herrljunga kommun och Kajsa Bohlins fond, berättar Jenny Gustafsson. Elever och personal har tillsammans tjänat ihop pengar genom försäljning. Än har vi inte nått vårt mål så hjälp oss gärna genom att köpa en burk med kakor eller knäckebröd. Och resan är planerad till påsklovet 2018.

”Lilla undervisningsgruppen” på Altorpskolan är för elever som behöver extra stöd och ett mindre sammanhang.