Artikeln publicerades 7 februari 2018

Elevprojekt resulterade i nytt informationssystem på Kunskapskällan

Nu har Kunskapskällan i Herrljunga fått ett nytt informationssystem, och det är eleverna själva som har drivit projektet med en egen budget.

– Det behövdes ett nytt informationssystem riktat till våra elever, och då tog rektor in en offert på detta, berättar Stephan Kring, lärare i datorteknik på el- och energiprogrammet. När jag fick se offerten så insåg jag att det här var något som mina elever kunde göra ett projekt av.

Och så fick det bli. Eleverna i tredje årskursen delades in i tre grupper som under några veckor fick fundera på behovet och komma fram till egna lösningar. Dessa presenterades sedan för ansvariga på skolan.

– Den bästa planen visade sig vara den billigaste, berättar Stephan Kring. Vi köpte in hårdvaran och mjukvaran har vi faktiskt utvecklat själva. Sedan har eleverna monterat upp bildskärmarna i skolan och dragit kabel.

Tre nya bildskärmar

Det nya informationssystemet består av tre större bildskärmar med tillhörande datorer, och här visas bland annat veckans matsedel, avvikelser vad gäller lektioner och tidtabeller för tåg och buss.

– Vi fick uppdraget strax före jul och i första delen av januari hade vi hårdvaran på plats, säger Stephan Kring. Och denna vecka är allt klart.

Nöjd med resultatet

Det är elever i årskurs 3 som varit engagerade, men också några i årskurs 2.

– Jag har framför allt sysslat med själva programmeringen, berättar Edwin Tell, som går i årskurs 3. Och det har varit skoj.

– Vi har fått lära oss hur det är att jobba under tidspress, säger Tim Marstorp, årskurs 2, som tillsammans med Philip Falk jobbat med kabeldragningen. Det är viktigt att göra rätt från början så att man slipper göra om.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Stephan Kring. Det är ett bra resultat, både vad gäller det estetiska och det tekniska. Och vi har klarat oss med den budget som vi hade på 30 000 kronor.