Artikeln publicerades 13 februari 2018

Retorikprojekt i årskurs 8 förbereder för arbetslivet

På Altorpskolan i Herrljunga genomförs nu för fjärde året i rad ett projekt i retorik.

– Det handlar om att förbereda eleverna i årskurs åtta för deras prao, berättar Karin Carlsson, lärare som är ansvarig för projektet, som genomförs på lektionerna i svenska. Målet är att eleverna ska ha den kunskap som krävs för att kunna presentera sig själva och söka sin praoplats.

Projektet pågår från januari till mars och innefattar bland annat att lära sig hälsa i hand och presentera sig, ringa och söka en praoplats, skriva personligt brev och cv och att mingla.

– Det här är sådant som man behöver träna på för att känna sig trygg när man kanske kommer ut i arbetslivet för första gången.

Föreläsning med Elaine Eksvärd

Projektet innefattar också en föreläsning med Elaine Eksvärd, en av Sveriges främsta retorikexperter, som var i Herrljunga den 31 januari.

– Det var verkligen jättekul att lyssna på henne, säger Alva Lindberg, som går i åttan och deltar i projektet. Man kände sig som om man fick vara med och ta del av hennes erfarenheter.

– Det var fjärde gången som Elaine kom till Herrljunga och föreläste, och det har varit möjligt genom att Sparbanken Alingsås Herrljungakontor medfinansierar föreläsningen, säger Karin Carlsson.

Examen i mingel

Måndagen den 19 februari blir det ytterligare ett evenemang i projektet, nämligen ”examen i mingel”.

– Då träffas vi i Kunskapskällans aula och i matsalen för att mingla i praktiken, säger Karin Carlsson. Vi kommer att tipsa om hur man inleder ett samtal och sedan minglar vi. Den som är intresserad av att komma hit och vara med är välkommen att höra av sig till mig.

Praoperioden för årskurs 8 på Altorpskolan är vecka 10. Efter det följer en ”arbetslivsvecka” då eleverna får information om olika aspekter av arbetslivet, bland annat information om ung företagsamhet och hur det går till att driva UF-företag.

– Vår förhoppning är att dessa två veckor ska kunna rusta eleverna för de utmaningar som väntar dem i arbetslivet, att de blir bättre förberedda helt enkelt, säger Karin Carlsson.