Artikeln publicerades 4 februari 2019

Richard Edström blir ny rektor på Kunskapskällan

Richard Edström rektor Kunskapskällan

Richard Edström blir gymnasiechef och rektor på Kunskapskällan i Herrljunga.

Ny gymnasiechef och rektor på Kunskapskällan i Herrljunga blir Richard Edström. Han kommer närmast från en tjänst som rektor på Realgymnasiet i Borås och börjar sitt nya jobb den 14 mars.

Kan du berätta lite om din bakgrund?

– Jag är uppväxt i Borås och började min yrkesbana vid Försvaret. Jag gjorde min värnplikt på I15 i Borås och fortsatte sedan min yrkesbana där i 15 år.

– På 90-talet ville Försvarsmakten krympa och då tog jag ett erbjudande om att gå en lärarutbildning. Det var hösten 1993 och jag blev klar med min examen 1996.

– Jag jobbade sedan med Kunskapslyftet, som handlade om att reformera vuxenutbildningen. Mellan 2003 och 2012 arbetade jag inom grundskolan och därefter gick jag vidare till gymnasieskolan, där jag nu är rektor på Realgymnasiet i Borås.

Varför sökte du jobbet som rektor på Kunskapskällan i Herrljunga?

– Kunskapskällan har fler program och mer dynamik än den skola jag jobbar på i dag, och det kändes spännande. Kunskapskällan har dessutom ett gott rykte.

Hur beskriver du dig själv som ledare?

– Jag har en ledarstil som är lyssnande och så vill jag ha struktur med stöd av andra. Jag vill att det ska vara ett delat ansvar i organisationen, eftersom det föder motivation. Tillit och humor är också viktigt.

Vilka är de största utmaningarna i framtiden för Kunskapskällan?

– Vi behöver bli fler elever. Ungdomarna i Herrljunga ska inte åka till Alingsås eller Borås. Vi behöver fortsätta öka, stärka det goda branschsamarbetet och öka måluppfyllelsen.

FAKTA

Namn: Richard Edström.

Aktuell: Ny gymnasiechef och rektor för Kunskapskällan i Herrljunga.

Ålder: 56 år.

Bor: Villa i Sjömarken utanför Borås.

Familj: Hustru och fyra barn.

Intressen: Förutom utbildningsfrågor och jobbet, så har vi hus och sommarstuga som ska skötas. Jag samlar också på vin och har en egen vinkällare.