Artikeln publicerades 16 oktober 2019

Kunskapskällan firade 20 år med fokus på mänskliga rättigheter

Onsdagen den 16 oktober firade gymnasieskolan Kunskapskällan i Herrljunga 20 år med en dag fokuserad på mänskliga rättigheter.

– När skolan invigdes, då talade man om den som morgondagens skola, sade rektor Thereze Gunnarsson, när samtliga elever samlats i aulan.

– Nu är vi där och vi funderar fortfarande på framtiden, och på hur ni som är elever här ska kunna möta morgondagen på bästa sätt.

Dagen inleddes sedan med en föreläsning med Sara Lund, som också heter Claes Schmidt, som talade om de normer, programmeringar och värderingar som styr våra liv.

– Vi lever i en teaterföreställning som heter normer, sade Sara.

Hon (eller han) tog bland annat sig själv som exempel.

– Normen är som en trång kostym, den passar väldigt få. Och alla människor är olika, det gäller både transpersoner och golfare.

Föreläsningen innefattade även källkritik, bland annat när det gäller vår egen syn på Sverige.

– Grunda det du tycker på någon form av vetenskap och inte på reklam eller politisk propaganda, uppmanade Sara. Och när någon säger något som verkar korkat, så fråga gärna: ”Källa på det?” Ofta finns det ingen källa utan det handlar bara om synpunkter.

Efter föreläsningen blev det frågestund, och på eftermiddagen ordnades ett mingel med möjligheter att ställa frågor till Sara Lund. Och så serverades naturligtvis tårta.

Föreläsning med Sara Lund

Sara Lund föreläste för eleverna på Kunskapskällan när skolan firade 20 år.