Artikeln publicerades 5 december 2018

Döda mörtar hittade i bäck vid Kåtorp, Od

Under måndagseftermiddagen upptäcktes många döda mörtar i en bäck vid Kåtorp, Od. Herrljunga kommuns miljöenhet utreder nu orsaken till detta.

Bäcken är ett tillflöde till sjön Sandsken, som är en långgrund badsjö med ett antal intilliggande fritidshus. Miljöenheten kopplade in utomstående biologer som besökte platsen under tisdagen. Biologen kunde konstatera att syrenivån i bäcken är normal just nu, men det gick inte att utesluta att det varit syrebrist i bäcken tidigare.

Biologen observerade att det var väldigt stora mängder mört, flera tusen. Enbart mörtar hittades, inga andra fiskarter. Det fanns ingenting i omgivningen som hade uppenbar koppling till händelsen.

Vid dialog med närboende framkom att detta har hänt tidigare. Biologen samlade in vattenprover och några döda fiskar som nu ligger nedfrysta i väntan på vidare undersökningar. Under morgondagen kommer biologerna att skicka en rapport till miljöenheten tillsammans med ett förslag på hur man kan gå vidare med utredning genom analys av vattenprover och döda fiskar.

Miljöenheten har varit i kontakt med sjömiljöansvarig i Växjö kommun eftersom en liknande händelse inträffade där i februari 2016. Där kunde man konstatera att mörtarna dött av syrebrist.

Miljöenheten fortsätter med utredningen tillsammans med biologerna.

Herrljunga kommun informerar