Artikeln publicerades 19 februari 2019

Uppdaterade råd om listeria

Frysta ärtor

Foto: Pixabay

Livsmedelsverket har uppdaterat råden om listeria utifrån ny kunskap på området. Nytt råd är att tinade, frysta grönsaker och skuren melon bör förvaras i kylskåp och ätas upp inom några få dagar.

De uppdaterade råden om listerialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är i stort oförändrade, men några förtydliganden och tillägg har gjorts. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om listerialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Listeria är en bakterie som orsakar infektionen listerios hos människor. De främsta riskgrupperna för listerios är sköra äldre, personer med nedsatt immunförsvar samt gravida.

Råd till personer som tillhör någon av riskgrupperna

Mat som hettas upp till minst 70 ℃ är säker att äta då listeriabakterien dör vid dessa temperaturer. Om man vill äta kyld färdigmat utan att värma den gäller följande råd för att minska risken att bli sjuk:

  • Kylskåpet: Förvara kylvaror kallt, ha 4 °C i kylskåpet.
  • Skivat köttpålägg och paté: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.
  • Köpt gravad och rökt fisk: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.
  • Egengravad fisk: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät den gravade fisken inom en vecka eller frys in.
  • Sushi/sashimi: Nygjord köpt sushi/sashimi går bra att äta. För hemgjord sushi/sashimi, använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät sushin/sashimin inom några få dagar.
  • Tinade frysta grönsaker: Förvara i kylskåp. Ät dem inom några få dagar.
  • Skuren melon: Förvara i kylskåp. Ät melonen inom några få dagar.

Undvik dessa livsmedel:

  • Opastöriserad mjölk.
  • Färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.
  • Mögel- och kittostar. Även om de är gjorda på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.
  • Kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark.