Artikeln publicerades 19 november 2020

Förlängda lokala allmänna råd i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten skärpte råden i Västra Götaland för att förhindra smittspridning av covid-19 den 29 oktober och tre veckor framåt. De skärpta råden förlängs och gäller i hela Västra Götaland nu fram till 13 december.

  • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.
  • Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Läs mer: Folkhälsomyndigheten förlänger lokala allmänna råd i Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötlands län till 13 december.länk till annan webbplats

Publikgränsen på maximalt 50 personer blir kvar i Västra Götaland till den 23 november. Det beslutet fattade Länsstyrelsen i dag. Slutdatumet är satt i avvaktan på regeringens eventuella beslut om maximalt åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Läs mer på Länsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats.

Viktig information