Dela
2017-04-06

Maten lagas på plats i Herrljungas skolor

Lena Johansson är kock i Eggvena skola och lagar cirka 70 portioner varje dag i skolans kök.

I Herrljunga kommun har skolorna egna produktionskök.

– Vi har alltså en kock i varje skola, berättar Christer Berg, kostchef. Detta är inte känt för alla i allmänheten, och något vi gärna vill nå ut med. Av det vi använder så är i nuläget ca 40 procent ekologiskt och över 90 procent av allt är svenskt kött. Båda dessa mål är i enlighet med den nya kostpolicyn i Herrljunga, sådant som vi framåt i tid ska ha som mål att ytterligare öka.

Tidigare så fanns det ett centralt produktionskök, men sedan några år tillbaka så lagas all mat på plats i skolorna.

– Totalt är det tio produktionskök med Molla skola, berättar Irene Andersson, kostsamordnare. Där kommer det att finnas ett fungerande produktionskök från och med vecka 32.

– Sedan hösten 2016 lagas även all specialkost ute på skolorna, och det innebär att vi har kunnat spara in ytterligare på taxiresor för att inte frakta maten och istället kan höja kvaliteten. Det fungerar mycket bra.

Lena Johansson arbetar sedan 2012 som kock på Eggvena skola.

– Jag lagar cirka 70 portioner varje dag, berättar hon. Det är 55 elever i skolan, 25 på förskolan och så är det några i personalen som äter här. En del maträtter blir bättre av att lagas på plats. Min uppfattning är att nylagad mat i allmänhet är godare.

Uppdaterad av Mats Bjurbom, 2017-04-06, Sidansvarig: Alfred Dubow

Herrljunga kommun Torget 1, 524 30 Herrljunga | Tel 0513-170 00 | Fax 0513-171 33 | E-post herrljunga.kommun

Postadress: Box 201, 524 23 Herrljunga | Organisationsnr 212000-1520 | Bg 841-0078

Växel/reception öppen: Måndag-torsdag klockan 8.00-16.30 och fredag klockan 8.00-15.30

Inloggning komnetlänk till annan webbplats