Dela
2017-03-01

Nu söker bemanningsenheten sommarvikarier

Alexander Sjösten och Åse Rehbinder på socialförvatningens bemanningsenhet.

Fram till den andra maj har socialförvaltningens bemanningsenhet på sig att ordna alla de vikarier som behövs i verksamheten under sommaren.

– Totalt behövs det 150 vikarier, berättar Åse Rehbinder. Utöver de som redan är inne och arbetar som timvikarier, så behöver vi cirka 100 till.

Åse arbetar sedan i maj förra året som administratör på bemanningen. Sedan tre veckor finns också kollegan Alexander Sjösten på plats.

– Vi har hand om alla timvikarier i socialförvaltningens verksamheter, berättar Alexander. Vi gör intervjuer och tar referenser, och sköter det hela tills de är i arbete. Vi tar också hand om beställningar och bokningar, och ser till att det finns personal på plats.

Just att få fram alla sommarvikarier är en särskild utmaning.

– Ungefär hälften återstår att hitta just nu, berättar Åse. Men vi har fått ett bra gensvar eftersom vi varit ute tidigt med våra annonser. Vi lockar med den underbart trevliga och familjära atmosfär som finns här i Herrljunga, med fina boenden.

– Att Herrljunga ligger geografiskt som det gör underlättar också, säger Alexander. Det är lätt att ta sig hit från alla håll.

Bemanningsenheten söker framför allt tre yrkesgrupper, vårdare och undersköterskor, personliga assistenter och ungdomshandledare till HVB-hemmen.

– Vi har en del sökanden från Göteborg som hör av sig till oss och som vill komma bort från de stora enheter som finns där, säger Åse.

– Här finns också möjligheten att komma in och få timvikariat redan nu, till exempel i hemtjänsten, säger Alexander. Då har man hunnit skaffa sig en del erfarenhet när sommaren kommer.

Utbildning är ett önskemål, framför allt för fasta tjänster, men när det gäller timvikariat så kan man söka även om man saknar formell utbildning.

– Den som har ett personligt intresse och ett engagemang för sina medmänniskor ska söka, säger Åse. Vi jobbar med en värdegrund där vi utgår från att varje person har en plats som de kan fylla.

En särskild merit är om man har körkort.

– Vi har ett behov av att hitta vikarier som har körkort, och det är svårt att hitta just nu. Många unga har helt enkelt inte råd att ta körkort.

Den andra maj ska alltså samtliga vikarier inför sommarperioden vara klara och mellan den 16 och 18 maj blir det en introduktionsutbildning.

– Det kommer vi att klara, säger Alexander. Vi är ute i god tid, och vi hoppas på en blandning av människor i olika åldrar med olika kunskap och erfarenhet.

– Just nu är det mest arbetslösa och de som jobbar deltid som söker jobben, säger Åse. Jag tror inte ungdomarna har börjat söka sommarjobb än.

Både Alexander och Åse kommer närmast från den privata sektorn, och att jobba för en kommun är en ny erfarenhet.

– Det är riktigt bra att vara här, säger Alexander. Att arbeta med rekrytering och bemanning ger både variation och är en utmaning.

– Jag håller med, säger Åse. Det är en verksamhet som vi kan forma själva, och vi tycker verkligen att Herrljunga kommun är ett fint ställe att jobba på. Vi vill belysa det positiva.

Uppdaterad av Mats Bjurbom, 2017-03-01, Sidansvarig: Niels Bredberg

Herrljunga kommun Torget 1, 524 30 Herrljunga | Tel 0513-170 00 | Fax 0513-171 33 | E-post herrljunga.kommun

Postadress: Box 201, 524 23 Herrljunga | Organisationsnr 212000-1520 | Bg 841-0078

Växel/reception öppen: Måndag-torsdag klockan 8.00-16.30 och fredag klockan 8.00-15.30

Inloggning komnetlänk till annan webbplats