Dela
2017-05-02

Siv Hagengrinder fick SydVästenpriset för hållbart ledarskap i välfärden

Siv Hagengrinder, till vänster, och Lena Wetterlund fick SydVästenpriset 2017.

Vinnarna av SydVästenpriset 2017 blev Siv Hagengrinder, enhetschef vid särskilt boende i Herrljunga kommun, och Lena Wetterlund, vårdenhetschef vid Medicinavdelning 4 på Södra Älvsborgs sjukhus.

– Det är överväldigande och otroligt roligt, eftersom det är kollegorna som har nominerat mig. Det är vi tillsammans som har vunnit det här! En god arbetsplats skapas i samklang, säger Siv Hagengrinder och får medhåll av Lena Wetterlund.

– Jag känner mig alldeles omtumlad och fantastiskt uppfylld. Det är tack vare mina medarbetare som jag har blivit den ledare jag är i dag. Jag älskar dem och vill hitta det unika i dem alla, se dem växa. Då mår jag bra i mitt ledarskap, säger hon.

Motiveringen för Siv Hagengrinder löd så här: ”Hon har ett tydligt ledarskap, där personalen är gäster i den demenssjukes hem och vardag. Hon har många visioner som förr eller senare infrias. Dörrarna är öppna och aktiviteter samt miljön för hyresgästerna prioriteras.”

Margareta Lundberg Rodin, universitetsadjunkt vid Högskolan i Borås och projektledare för SydVästenpriset, har tillsammans med en jurygrupp utsett vinnarna. De har arbetat efter olika kriterier som exempelvis resultat och arbetsmiljö, men ett detektivarbete har också pågått.

– Vi ställer hårda krav och har tagit del av medarbetar- och brukarundersökningar och gått igenom årsbokslut, med mera. Vi har även pratat med medarbetare och överordnade chefer för att verkligen få en bild av dessa chefer och deras ledarskap, säger hon.

Med det årliga priset vill Högskolan i Borås och Centrum för välfärdsstudier (CVS) premiera chefer inom välfärdsområdet som medvetet och engagerat har utvecklat ett hållbart, kvalitativt och strategiskt ledarskap. Priset består av diplom, specialframtagna sydvästhattar och en prissumma på 25 000 kronor vardera och som finansieras av Västra Götalandsregionen.

– Att vara ledare i välfärden innebär en svår balansgång mellan olika krav. Krav från medarbetare, från överordnade chefer, från patienter, från anhöriga, med flera. Det här är chefer som står stadigt även när det är storm och de förtjänar all uppmärksamhet de kan få, säger Margareta Lundberg Rodin.

Uppdaterad av Mats Bjurbom, 2017-05-02, Sidansvarig: Niels Bredberg

Herrljunga kommun Torget 1, 524 30 Herrljunga | Tel 0513-170 00 | Fax 0513-171 33 | E-post herrljunga.kommun

Postadress: Box 201, 524 23 Herrljunga | Organisationsnr 212000-1520 | Bg 841-0078

Växel/reception öppen: Måndag-torsdag klockan 8.00-16.30 och fredag klockan 8.00-15.30

Inloggning komnetlänk till annan webbplats