Dela

Livsmedel

De flesta reglerna för livsmedel tas fram inom EU och gäller i alla medlemsländerna. Den som tillverkar eller säljer livsmedel har ansvar för att reglerna följs och att maten är säker att äta. Kommunerna, länsstyrelserna och Livsmedelsverket står för kontrollen. På livsmedelsverkets webplats finns det mesta som ni behöver veta när det gäller att regler, rekommendationer och när man startar en ny verksamhet.

www.slv.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nya livsmedelsverksamheter ska i de allra flesta fall registreras hos oss på kommunen. Ta kontakt med miljöenheten om du vill starta upp en livsmedelsverksamhet, så hjälper vi er. Blankett för anmälan finns i högermenyn.

Om du misstänker att du blivit matförgiftad på någon av kommunens restauranger, så uppskattar vi på miljöenheten om ni gör en anmälan om misstänkt matförgiftning. Det går bra att vara anonym, men det underlättar om ni anger era kontaktuppgifter. Blankett för anmälan om matförgiftning finns i högermenyn, men det går även bra att ringa eller skicka e-post direkt till en handläggare på miljöenheten.

Tobak

Sedan den  1 juli 2002 gäller anmälningsplikt för alla som säljer tobak. Anmälan ska göras till bygg- och miljöenheten. Den 1 juni 2005 trädde en ny lag i kraft som säger att alla restauranger och serveringsställen ska vara helt rökfria. Mer information om rökfritt på restauranger hittar du på:

www.folkhalsomyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

www.tobaksfakta.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

    Uppdaterad av Michaela Hakansson, 2017-01-30, Sidansvarig: Niels Bredberg

    Herrljunga kommun Torget 1, 524 30 Herrljunga | Tel 0513-170 00 | Fax 0513-171 33 | E-post herrljunga.kommun

    Postadress: Box 201, 524 23 Herrljunga | Organisationsnr 212000-1520 | Bg 841-0078

    Växel/reception öppen: Måndag-torsdag klockan 8.00-16.30 och fredag klockan 8.00-15.30

    Inloggning komnetlänk till annan webbplats