Dela

Femte exemplet ”Lås eller brandinspektion”

Lås och larm är alltid bra, men se upp för personer som påstår sig sälja och installera lås och säkerhet. Det är något skumt med folk som kommer på besök med anledning av att, som de säger, vill hjälpa dig för att du behöver bättre lås och larm. Det är visserligen bra att titta över hur ditt hem är skyddat men det bör ske när du själv har avtalat möte med en legitimerad installatör och inte annars.

Det har även hänt att personer uppsöker äldre och visar upp någon typ av polisbricka och säger sig komma från polisen. Väl innanför din dörr och kanske vid köksbordet så blir du mer sårbar och mottaglig för en tränad försäljare. Det är just vad de är ute efter, att försöka sälja säkerhetsutrustning för många tusentals kronor, utrustning som du kanske inte behöver. Polisen arbetar inte på detta viset och polisens identitetshandling är inte någon bricka eller liknande utan en inplastad identifikationshandling. Att utge sig för att vara en myndighetsperson är ett mycket allvarligt brott.

Brandsinspektion

Vi i SSG har ett nära samarbete med Räddningstjänsten och därför har vi goda kunskaper om hur deras arbete går till. Som det ser ut i dag så bedriver inte räddningstjänsten någon uppsökande verksamhet för att inspektera brandsäkerhet, även om det skulle vara önskvärt. Statistiken visar nämligen att de flesta brandolyckor i bostad drabbar äldre vilket gör att det finns all anledning att uppmärksamma de problem med brandsäkerheten som kan förekomma i bostaden.

Men det är inte detta saken gäller just nu utan här handlar det om det faktum att det förekommer personer som genom att påstå att de är utskickade för att kontrollera brandsäkerheten, försöker ta sig in hos äldre personer. Det är ju ställt utom all tvivel att dessa personer har andra planer än att hjälpa dig med brandskyddet. Även denna fråga visar att vi måste vara vaksamma och misstänksamma och inte släppa in folk hur som helst.

Visst behöver vi skaffa oss bättre kunskap om brandsäkerhet och detta kan personal från säkerhetstjänsten hjälpa till med men då bör du första ta kontakt och avtala tid för ett besök. Det gör du lättast genom att ringa kommunen som kopplar dig till räddningsstationen. Personal från räddningstjänsten uppträder i uniform och ska uppvisa giltig legitimation och de kommer alltid i räddningstjänstens egna fordon.

Vart du än bor, antingen det är i tätort eller på någon gård utanför byn, så är brandsäkerheten av största vikt men du får inte luras att släppa in folk som kommer med falska påståenden.

Uppdaterad av Johanna Renko, 2016-03-11, Sidansvarig: Niels Bredberg

Herrljunga kommun Torget 1, 524 30 Herrljunga | Tel 0513-170 00 | Fax 0513-171 33 | E-post herrljunga.kommun

Postadress: Box 201, 524 23 Herrljunga | Organisationsnr 212000-1520 | Bg 841-0078

Växel/reception öppen: Måndag-torsdag klockan 8.00-16.30 och fredag klockan 8.00-15.30

Inloggning komnetlänk till annan webbplats