Dela

Fjärde exemplet ”Var vaksam vid bankomaten”

Att ta ut pengar i bankomaten har också visat sig vara en riskfaktor. Vid bankomaten är man sårbar dessutom är det stressmoment att stå där och då kan det lätt inträffa att man släpper på sin vaksamhet. Vi har nog alla vid något tillfälle stått vid bankomaten och det har uppstått en viss förvirring i tankeverksamheten och plötslig är koden som bortblåst.

Det kontantlösa samhället och problemet innbär att man inte kan gå in på banken för att ta ut några kronor. Detta gör att man kan känna sig osäker ute vid bankomaten och det gäller att vara på sin vakt. Det finns många vittnesbörder om hur äldre, även ungdomar, blivit lurade eller rånade efter ett besök vid bankomaten.

En arbetsmetod som den oärlige kan använda sig av är att tränga sig fram till bankomaten precis i det ögonblick då kundens pengar kommer ut ur maskinen. Man knuffar sig fram och distraherar bankkunden och snabbt tar man pengarna och försvinner.

Ett annat tillvägagångssätt kan vara att personen står allt för nära och då kan uppfatta din kod. När du sedan går där ifrån så kan din handväska ryckas eller plundras genom ett förslaget och allt för närgående sätt. När sedan ditt bankkort finns i tjuvens händer så är det fritt fram att länsa ditt konto. En annan metod är att helt fräckt råna dig på de pengar du tagit ut. I samband med dessa tilltag uppstår det ofta tillbud som är av den mer våldsamma arten med personskador och skräck som följd.

Uppdaterad av Johanna Renko, 2016-03-11, Sidansvarig: Niels Bredberg

Herrljunga kommun Torget 1, 524 30 Herrljunga | Tel 0513-170 00 | Fax 0513-171 33 | E-post herrljunga.kommun

Postadress: Box 201, 524 23 Herrljunga | Organisationsnr 212000-1520 | Bg 841-0078

Växel/reception öppen: Måndag-torsdag klockan 8.00-16.30 och fredag klockan 8.00-15.30

Inloggning komnetlänk till annan webbplats