Dela

Sjätte exemplet "Överfall och rån, där du lätt kan bli ett brottsoffer"

Detta ämne är väl det som oroar alla allra mest. Det är ofta i samband med överfall som de svåra personskadorna uppstår och kanske värre ändå.

Exempel 1

En av det mer uppseendeväckande och fruktansvärda händelser av grovt våld vid överfall är det omtalade fallet i Långared. Där slutade det hela med att båda offren återfanns döda. Varför? Ja det är inte lätt att förstå. De som drabbades var ett par vänliga, omtänksamma, snälla och helt vanliga människor, idogt arbetande på sin egen gård utan att störa eller förtreta någon, alltid villiga till att sträcka ut en hjälpande hand. Det är fruktansvärt helt obegripligt men ändå har det hänt.

Det är vår förhoppning att vi i SSG-gruppen kanske kan hjälpa till lite så att det inte händer igen. Men tyvärr onda människor utan empati och medkänsla finns där ute och det händer nästan dagligen att äldre blir utsatta för någon form av våld och att helt skydda sig från riskerna är inte praktiskt möjligt.

Exempel 2

Inbrott och överfall på en äldre dam boende mitt i centralorten där förövarna tagit sig in i kvinnans fastighet via ett sönderslaget källarfönster. Man har sedan tagit sig upp i fastigheten och överraskat den gamla damen hållit henne med våld och stulit några hundra kronor och några smycken. Damen undkom, som tur var, med några blåmärken och mindre skråmor kanske beroende på att hon med sin höga ålder inte hade kraft nog att göra motstånd.

Exempel 3

En äldre, något dement, man får oväntat besök av en kraftigt byggd kvinna som var påverkad av alkohol. Personen är ute efter pengar eller sprit och tränger sig in i bostaden. I sitt berusade tillstånd och i sin jakt på bytet, tränger hon sig förbi mannen i en trappa men faller sedan ner för trappan på den äldre mannen som får en svår lårbensfraktur. Skadan är så allvarlig att den drabbade aldrig kom på fötter igen utan avlider.

Exempel 4

De exempel som nämndes här ovan handlar om överfall i hemmet vilket är illa nog men den vanligaste typen av rån sker oftast ute på gator och samlingsplatser. Där är man inte så vaksam och på grund av många olika störningar i gatumiljön så uppstår situationer där man lätt tappar focus och blir men ett enkelt offer för väskryckning eller ficktjuvar. Har man då tur så uppstår det inga personskador men vi vet att det förekommer att äldre faller och skadar sig vid dessa överfall. Det är också ganska vanligt att man blir rånad på öppen gata och det tycks vara mestadels äldre damer som drabbas och det förekommer också där att man blir bestulen på kontanter, mobiltelefoner och smycken. Tydligen är det rånarnas taktik att stjäla det som lättast kan omsättas i pengar.

Uppdaterad av Johanna Renko, 2016-03-11, Sidansvarig: Niels Bredberg

Herrljunga kommun Torget 1, 524 30 Herrljunga | Tel 0513-170 00 | Fax 0513-171 33 | E-post herrljunga.kommun

Postadress: Box 201, 524 23 Herrljunga | Organisationsnr 212000-1520 | Bg 841-0078

Växel/reception öppen: Måndag-torsdag klockan 8.00-16.30 och fredag klockan 8.00-15.30

Inloggning komnetlänk till annan webbplats