Dela

Tredje exemplet ”Tiggeri och uppdiktade insamlingar”

Att det ringer på din dörr och någon, som ofta ser ganska trovärdig ut, ber om pengar eller begär pengar till något påhittat insamlingsobjekt blir mer och mer vanligt. Tillvägagångsättet kan variera beroende på att dessa personer är otroligt sluga och hänsynslösa. För dem är du ett lovligt villerbråd och det är dina surt förvärvade slantar de vill åt.

Exempel 1

Hjälporganisationer tigger inte pengar vid din dörr. Det förekommer hembesök av okända personer som vill att du ska skänka en slant till någon form av hjälpverksamhet. Detta är en arbetsmetod som inte används av någon av de vanliga insamlingsorganisationerna! Däremot kan det förekomma att Rädda barnen har uppsökande verksamhet men då ska de inte ta emot pengar och de ska på ett tydligt sätt, legitimera sig. Avsikten med den uppsökande verksamheten är att skaffa månadsgivare som via autogiro kan bidra till deras verksamhet. Det är tyvärr så att personer med oärliga avsikter alltid ser en möjlighet att bluffa sig in och det gäller verkligen att se upp med vilka personer man öppnar dörren för.

Exempel 2

En person ringer på och håller fram en lapp där det står att han är hörselskadad och ber om pengar till en insamling för döva. Här gäller det att genast vara på sin vakt och vara misstänksam. Att inte släppa någon innanför dörren är det allra första som man måste tänka på. Nästa sak är att här gäller det att observera personen och dennes beteende.

I den här berättelsen, som handlar om denna typ av lurendrejeri, har den påringande personen visat stor osäkerhet och försöker stå så att ansiktet inte ska synas helt. Detta beror säkert på att det skulle försvåra en eventuell identifikation. En person som verkligen har hörselnedsättning skulle titta dig i ögonen för att kunna läsa dina läpprörelser och visuellt kunna läsa av vad du säger.

Om detta skulle inträffa så skulle alltså denna person uppträda helt öppet och med ärliga avsikter men enligt de dövas förbund så bedriver man inte verksamhet på detta viset. I det inträffade fallet så var det så att damen som öppnade dörren har en make med nedsatt hörsel och hon var därför väl insatt i hur en sådan person beter sig.

Genom att den påringande stod med nersänkt huvud och enbart räckte fram en lapp med uppmaninge att ge pengar då personen påstod sig vara döv så startade det tvivel hos den som öppnade. Hon försökte då att ställa frågor med hjälp av teckenspråk. Det visade sig att den påringande inte förstod teckenspråk och damen i fråga begrep att här var det något skumt.

Hon lyckades rycka till sig pappersbiten av kartong samtidigt som tiggaren sprang från platsen. Kartongbiten var sedan till god hjälp för att få bedragaren fälld. Lägenhetsinnehavaren hade dessutom gjort väldigt bra observationer om personen vad det gällde utseende - kläder, kroppslängd och liknande.

Exempel 3

Tiggeri vid butiker. Det förekommer också att det på parkeringarna till våra dagligvaruaffärer går omkring folk som utger sig för att vara dövstumma och på så vis tigger pengar. Det är också så att de här figurerna har med sig ett block där man skall skriva in sitt namn och sin adress. Gå för allt i världen inte på detta, det är ren och skär bluff och ditt namn och andra uppgifter om dig som person kan missbrukas. Det förekommer att Röda Korset har sina insamlingsbössor utanför butikerna med dessa är tydligt märkta och oftast så hanteras de av personer som du kanske känner. Detta kan ju göra saken lite säkrare men kolla ändå så att det är riktiga och plomberade insamlingsbössor.

Uppdaterad av Johanna Renko, 2016-03-11, Sidansvarig: Niels Bredberg

Herrljunga kommun Torget 1, 524 30 Herrljunga | Tel 0513-170 00 | Fax 0513-171 33 | E-post herrljunga.kommun

Postadress: Box 201, 524 23 Herrljunga | Organisationsnr 212000-1520 | Bg 841-0078

Växel/reception öppen: Måndag-torsdag klockan 8.00-16.30 och fredag klockan 8.00-15.30

Inloggning komnetlänk till annan webbplats