Artikeln publicerades 29 december 2017

Kulturutbyte lyfter fram spännande platser i Herrljunga och Vilnius

Herrljunga har sedan 2008 haft ett vänortsutbyte med Ukmergé i Litauen och Kamyanets Podilskiy i Ukraina, ett utbyte som haft i fokus att överföra den kunskap som finns på Familjecentralen i Herrljunga och att inspirera till att bygga upp liknande verksamheter i Litauen och Herrljunga.

– Här har vi varit mycket framgångsrika, säger Lotten Svensson, projektledare. Det är nu familjecentraler enligt Herrljungamodellen på gång både i Ukmergé och Kamyanets Podilskiy.

Utbytet har under 2017 fortsatt i mindre omfattning under rubriken ”Culture illumination – Vilnius and West Sweden in concert”.

– Vi har bland annat besökt Ukmergés fantastiska stadsfestival och i december ordnades flera konserter i Herrljunga, bland annat på äldreboendena, med en orkester från musikskolan i Ukmergé, berättar Lotten Svensson.

Spännande platser i text och bild

En annan del av projektet har gått ut på att lyfta fram spännande platser i Herrljunga och Litauen i text och bild.

– Det handlar om att lyfta fram platser som skulle kunna inspirera författare och filmare, och att skapa en enklare historia runt dessa platser, säger Lotten Svensson.

Det har skett ett samarbete med Saule Mazeikaite-Teibere, chef för artseria i Vilnius, och i oktober besökte också representanter för Herrljunga Vilnius.

– Det ger oss också chansen att marknadsföra Herrljunga på ett bra sätt och lyfta fram de smultronställen som vi har i Herrljunga och som andra fascineras över, säger Birgitta Saunders, besöksnäringsansvarig.

– Det är kontrasten mellan de historiska miljöerna i Vilnius och den magiska landsbygden i Herrljunga som är poängen, säger Mats Bjurbom, kommunikatör. Samtidigt har vi skapat en enkel intrig för att lyfta fram dessa miljöer.

Förhoppningen är naturligtvis ett ökat intresse för de många fina miljöer som finns i Herrljunga.

– Att vi har haft ett samarbete på det här sättet med en kulturinstitution i Vilnius känns roligt, säger Lotten Svensson.

På denna länkPDF går det att ta del av bilder och historia från Herrljunga och Vilnius.