Artikeln publicerades 27 april 2018

Att tänka på inför Valborgsmässoafton

På måndag är det Valborgsmässoafton. Här följer några saker att tänka på vad gäller fyrverkerier, langning och hänsyn till djuren.

Fyrverkerier

Användning av fyrverkerier och andra pyrotekniska varor i Herrljunga på Valborgsmässoafton är tillåtet mellan kl 20 och 23.

Detta regleras i de lokala ordningsföreskrifterna för Herrljunga kommun.

Under övriga tider på året krävs tillstånd av polismyndigheten. Användandet ska ske med gott omdöme. Du bör alltid tänka på att det ska vara säkert för dina medmänniskor och även ta hänsyn till djuren.

Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor på kyrkogårdar, begravningsplatser och närmare än 100 meter från äldreomsorgens boenden, alltså Hemgården och Hagen i Herrljunga, samt Gäsenegården i Ljung.

Kampanj mot langning

47 av de 49 kommunerna i Västra Götaland deltar i en kampanj mot langning. Inför Valborg så skickas boken Tonårsparlören hem till alla vårdnadshavare i Västra Götaland vars barn fyller 14 år 2018.

Det material som skickas ut ger ett bra stöd för hur man ska resonera med sin tonåring om alkohol. Just vid Valborg är det viktigt att kunna tala om de här frågorna, eftersom många tonåringar då gör sin alkoholdebut.

Man hjälper ungdomarna bäst genom att inte köpa ut eller bjuda minderåriga på alkohol.

Tänk även på de mindre djuren

Att tända en majbrasa är tradition på vissa platser på Valborgsmässoafton. Men tänk på att se till att inga smådjur befinner sig i riset i god tid innan du tänder. Om riset har legat på platsen ett tag kan det ha lockat till sig smådjur, till exempel igelkottar. Flytta på riset en liten bit, om det är möjligt, eller lyft på riset för att skrämma bort smådjuren.

Herrljunga kommun informerar