Artikeln publicerades 29 maj 2018

Herrljunga hembygdsförening blev Årets hembygdsförening 2018

Hembygdsföreningen får pris

Monica Nyvaller och Iréne Ivansson tog emot priset som Årets hembygdsförening 2018 av Maria Norrfalk, i mitten.

Herrljunga hembygdsförening har utsetts till Årets hembygdsförening 2018 i Sverige.

Det blev klart den gångna helgen och prisutdelningen skedde vid Kalmar slott i samband Sveriges Hembygdsförbunds riksstämma. Förutom äran och den positiva uppmärksamheten får föreningen också 10 000 kr.

– Med utmärkelsen vill vi uppmärksamma hembygdsföreningarnas fantastiska arbete och betydelse för lokalsamhället. Herrljunga hembygdsförening har en engagerande och öppen verksamhet och är därför en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare vid Sveriges Hembygdsförbund.

I juryns motivering står det bland annat så här:

"Föreningen samarbetar aktivt med andra föreningar i Herrljunga och är genom sin lokalhistoriska kunskap en tillgång för kommunen. Föreningen har också tagit fasta på hembygdsrörelsens grundsyn, att rörelsen är öppen för alla människor oavsett bakgrund."

Herrljunga kommun kommer att uppmärksamma denna fina utmärkelse i samband med medborgarskapsceremonin framför kommunhuset den 6 juni.

– Det här är en fantastiskt fin utmärkelse, säger Johnny Carlsson, kommunalråd. Hembygdsföreningen jobbar och kämpar, och har ett stort engagemang. Detta är riktigt betydelsefullt för Herrljunga.