Artikeln publicerades 30 maj 2018

Räddningstjänsten ger råd om krisen skulle komma

Jonas Myrén, ställföreträdande räddningschef, och Dan Fridén, deltidsbrandman.

Jonas Myrén, ställföreträdande räddningschef, och Dan Fridén, deltidsbrandman, fanns på plats i tältet på torget på onsdagen.

Som en del av den pågående krisberedskapsveckan, så kommer Herrljunga räddningstjänst att finnas tillgängliga på Röda torget i Herrljunga under onsdagen och torsdagen.

– Vi vill lyfta de här frågorna och informera medborgarna om hur man ska vara förberedd om krisen kommer, säger Jonas Myrén, ställföreträdande räddningschef i Herrljunga. Det handlar till exempel hur man kan vara förberedd om ström- eller vattenförsörjningen plötsligt skulle försvinna.

Hushållen i Sverige har i dagarna fått broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” hemskickade där det finns mycket nyttig information att ta till sig av.

– En sak man kan göra är att införskaffa en krislåda med torrvaror och konserver, säger Jonas Myrén. Vi visar en låda här som två personer klarar sig på i sju dagar. Och så kan man frysa in Pet-flaskor med vatten i frysen. De fungerar sedan både kylande och som dricksvatten.

Räddningstjänsten finns på torget mellan kl 14 och 20 onsdag och torsdag. Den som vill kan få prova på att göra en kris-frågesport där man kan vinna en gasbrännare.

– Vi informerar även om FRG, Herrljungas frivilliga resursgrupp som rycker in i kris, säger Jonas. Och så bjuder vi på krisfika. Alla är välkomna hit med sina frågor och funderingar.