Artikeln publicerades 22 augusti 2018

Nu startar förtidsröstningen

Kampanjbild valet

Mellan den 22 augusti och valdagen den 9 september är det möjligt att förtidsrösta.

– Vi startar alltså i dag den 22 augusti, säger Ronnie Rexwall, ordförande i valnämnden. I Herrljunga går det i dag att förtidsrösta på biblioteket i Herrljunga, och det är samma öppettider som biblioteket vanligen har.

Övriga röstmottagningsställen för förtidsröstning är biblioteket i Ljung, Eggvena skola, Källeryds fritids- och samhällsförening och kommunhuset i Herrljunga. De öppettider som gäller finns på Herrljunga kommuns valsida.

– Det kommer även att gå att förtidsrösta på valdagen, berättar Ronnie Rexwall. Då kommer kommunhusets reception att hålla öppet för förtidsröstning mellan klockan 8 och 20.

Herrljunga kommun arbetar aktivt för att så många som möjligt ska rösta.

– Vi har all information samlad på hemsidan och vi annonserar dessutom i Knallebladet för att nå ut till så många som möjligt, säger Ronnie Rexwall. Vi kommer också att ha en kampanj på Facebook de närmaste veckorna.

– Det är en demokratisk rättighet att rösta. I andra länder får man kämpa för den rättigheten, så den tycker jag verkligen att man ska utnyttja.

Nytt för i år är att det finns ambulerande röstmottagare, för att underlätta de som har svårt att ta sig till röstmottagningsställen eller vallokaler.

– Detta ersätter de kommunala budrösterna. Det är ett antal kommunala tjänstepersoner som kan komma ut till äldreboenden eller till andra som har detta behov och ta emot röster.

Förberedelserna inför valet har pågått under våren och sommaren.

– Det har gått bra, och de sista praktiska detaljerna är nu på plats. I år har vi säkerhet i fokus. Bland annat ska valsedlarna placeras så att röstmottagarna har uppsikt över dem, så att inget ska hända.

På valdagen den 9 september så har vallokalerna öppet mellan klockan 8 och 20. Information om dessa finns på hemsidan.