Artikeln publicerades 9 september 2018

Valdagen är här! Gör din röst hörd

Idag den 9 september är det val till riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Du kan rösta i den vallokal du tillhör eller i en röstningslokal för förtidsröstning.

Bra att veta på valdagen

• Rösta i din vallokal - på ditt röstkort står det vilken vallokal du tillhör och kan rösta i på valdagen. Du behöver inte ta med dig röstkort. Det räcker med giltig id-handling.
  • Du kan rösta i en lokal för förtidsröstning som har öppet idag, i hela landet. Ta med röstkort och giltig id-handling.
  • Saknar du röstkort? Hör av dig till oss så kan vi skriva ut ett dubblettröstkort. För att få ett dubblettröstkort – kontakta kommunens växel på tfn 0513-170 00.
  • Klockan 20 stänger röstmottagningen och då börjar röstmottagarna räkna rösterna. Ett första preliminärt valresultat visas under kvällen.

Rösträkning

När röstmottagningen avslutats kl. 20.00 börjar röstmottagarna i varje vallokal att räkna rösterna. Rapporteringen av resultaten från respektive vallokal visas omedelbart på Valmyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När flertalet vallokaler är klara med sin räkning av rösterna för riksdagsvalet gör Valmyndigheten en preliminär mandatfördelning mellan partierna. Det brukar vanligtvis ske mellan kl. 22.00 och 23.00. I vallokalen räknas först rösterna för riksdagsvalet, sedan kommunvalet, följt av landstingsvalet.