Artikeln publicerades 20 september 2018

Klass 2-varning för stormbyar

Herrljunga kommun informerar

Uppdatering: SMHI har nu utfärdat en klass 1-varning för Sjuhäradsbygden, en något lägre varningsnivå. Följ fortfarande väderläget noga och förbered dig genom att plocka undan lösa föremål och se över din egen beredskap.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyar över stora delar av Västra Götaland, inför imorgon fredag. Följ väderläget noga och förbered dig genom att plocka undan lösa föremål och se över din egen beredskap.

Kraftiga vindar under fredagskvällen och natten mot lördag

De kraftigaste vindarna väntas in under fredagskvällen och natten mot lördag. Det finns risk för trafikstörningar. Sent på fredagskvällen kan det bli upp mot 25-28 sekundmeter i vindbyarna.

Vad innebär klass 2-varning?

En klass 2-varning kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Håll dig uppdaterad via kommun, berörda myndigheter och media. Undvik helst att ge dig ut när det blåser som mest. Väderläget kan du följa via SMHIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var förberedd

Som alltid är det klokt att förbereda sig inför en storm. Det här kan du tänka på:

• Ta bort lösa föremål i trädgården och på balkongen så de inte blåser iväg. Säkra byggnadsställningar så att inget löst material finns som kan lossna och vålla skada. Se även över annan lös egendom kring ditt hus, till exempel studsmattor, lösa takpannor, skadade träd med mera.
  • Rensa dagvattenbrunnar från löv och skräp så att regnvatten kan rinna undan. Om det blir strömavbrott - se till att ha batterier, ficklampa, tändstickor och stearinljus och batteriradio hemma. Ladda mobiltelefonen.
  • Har du brunn med elektrisk pump – se till att pumpa upp vatten. Fler tips om hur du förbereder dig hittar du på webbplatsen Din Säkerhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ trafikläget

De kraftiga vindarna kan orsaka problem i trafiken. Följ trafikläget hos Trafikverket, var ute i god tid och undvik att ge dig ut i trafiken när det blåser som mest.

113 13

113 13 är ett nationellt informationsnummer. Du kan ringa till 113 13 för att lämna eller få information om allvarliga olyckor och kriser. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar. Läs mer om 113 13 på SOS Alarms webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster