Artikeln publicerades 3 oktober 2018

Balansera mera för att förhindra fallolyckor i vardagen

Broschyr Balansera mera

Broschyren Tips och råd för att förhindra fallolyckor delas ut i Herrljunga under vecka 40.

Balansera mera – tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen, är en nationell kampanj som årligen genomförs vecka 40, vilket är denna vecka.

– I Herrljunga har vi beställt hem ett stort antal broschyrer, som bland annat kommer att delas ut av representanter för PRO i samhället de närmaste dagarna, säger Viveca Lundahl. Det kommer även att finnas broschyrer på våra äldreboenden och på vårdcentralen.

Kampanjen, som är nationell, har tre teman: mat, motion och medicin. Kampanjen uppmärksammar hur man själv kan minimera risken för att falla.

Fallolyckor är den olyckstyp i Sverige som orsakar flest akutbesök, inläggningar på sjukhus och flest dödsfall. Varje år faller cirka 70 000 personer och skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus. Drygt 1000 personer dör. De allra flesta som faller är 65 år och äldre, men sanningen är att alla kan falla.

Med åldern ökar risken för att du ska ramla och få ett benbrott eller en spricka i skelettet. Det beror på att skelettet blir skörare, samtidigt som många också får sämre syn och balans. Vanligast är skador i höftleden eller handleden.

– Det här är viktiga frågor, och kan man följa vissa råd så kan det innebära att man förebygger olyckor, säger Viveca Lundahl. Det är viktigt att äta näringsriktig och god mat, samt att träna styrka och balans.