Artikeln publicerades 4 april 2019

Öppet hus på brandstationer

Räddningspersonal

Brandman eller brandkvinna i beredskap, ett jobb utöver det vanliga! Onsdagen den 10 april håller flertalet brandstationer med brandmän- och kvinnor i beredskap öppet portarna för de som vill veta mer om jobbet och möta räddningspersonal på plats.

Öppet hus på Herrljunga och Annelunds brandstationer

Herrljunga och Annelunds brandstationer är öppna kl. 18-20. Du är varmt välkommen att besöka oss och ställa frågor om att vara brandman- och kvinna i beredskap.

Våra brandmän i kommunen utgör en viktig resurs för beredskapen att hjälpa mänskor i nöd. Det krävs att man har en grundfysik, ett boende inte för långt från någon av våra brandstationer samt ett intresse av att hjälpa andra. Då kan man bli en av oss. Nu finns även möjligheten till att pröva på praktik hos oss, säger Räddningschef Christian Hallberg.

RäddsamVG

I Västra Götaland finns en organiserad samverkan mellan räddningstjänsterna i regionen, kallad RäddsamVG. Under våren 2019 gör RäddsamVG en gemensam satsning för att främja rekrytering av brandmän- och kvinnor i beredskap. Dessa har brandmannayrket vid sidan av sitt ordinarie arbete och är en viktig resurs i samhället.

Det finns en rekryteringsproblematik både på nationell och lokal nivå när det gäller brandmän i beredskap. Vi kraftsamlar nu gemensamt för att nå ut med information om yrket till allmänheten, säger Anna Sahlberg, Samordnare för RäddsamVG i pressmeddelande.

Genom annonsering, bland annat via sociala medier, hoppas länets totalt 19 räddningstjänster på ett välbesökt evenemang och att fler väljer att bli brandmän- och kvinnor i beredskap.

Vi vill visa att räddningstjänsten är en organisation för alla, oavsett kön, ålder eller ursprung, säger Anna Sahlberg, Samordnare RäddsamVG.