Artikeln publicerades 26 april 2019

Att tänka på inför Valborgsmässoafton

På tisdag är det Valborgsmässoafton. Här följer några saker att tänka på vad gäller fyrverkerier och langning.

Fyrverkerier

Detta regleras i de lokala ordningsföreskrifterna för Herrljunga kommun.länk till annan webbplats

Under övriga tider på året krävs tillstånd av polismyndigheten. Användandet ska ske med gott omdöme. Du bör alltid tänka på att det ska vara säkert för dina medmänniskor och även ta hänsyn till djuren.

Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från äldreomsorgens boenden, alltså Hemgården och Hagen i Herrljunga, samt Gäsenegården i Ljung.

Polisen har utfärdat tillstånd för fyrverkeri under Valborgsfirande vid Kyrkans hus, Hovs församlingshem i Ljung. Start för fyrverkeriet är planerat till kl 21.45 den 30 april.

Polisen har även givit tillstånd för fyrverkeri och Valborgsfirande med marsch mellan kl 20.30 till 23.00 i Herrljunga. Marschväg är från Röda Torget via Storgatan till Haraberget där också fyrverkeriet ordnas.

Kampanj mot langning

47 av de 49 kommunerna i Västra Götaland deltar i en kampanj mot langning. Inför Valborg så skickas boken Tonårsparlören hem till alla vårdnadshavare i Västra Götaland vars barn fyller 14 år 2019.

Det material som skickas ut ger ett bra stöd för hur man ska resonera med sin tonåring om alkohol. Just vid Valborg är det viktigt att kunna tala om de här frågorna, eftersom många tonåringar då gör sin alkoholdebut.

Man hjälper ungdomarna bäst genom att inte köpa ut eller bjuda minderåriga på alkohol.

Fyrverkerier

Användning av fyrverkerier och andra pyrotekniska varor i Herrljunga på Valborgsmässoafton är tillåtet mellan kl 20 och 23. Foto: Pixabay.