Sommarlovsentreprenör 2018

Sommarlovsentreprenör

Att vara egen företagare på sommaren är garanterat roligare än de flesta andra sommarjobb, samtidigt som det är en merit för framtiden. Som sommarlovsentreprenör får du lära dig att driva ett eget företag. Här arbetar du självständigt och bestämmer dina arbetstider. Sommarloventreprenör är ett nätverk inom Sjuhärad. 

Vem kan ansöka?

Du som är född 2000-2002, folkbokförd i Herrljunga och lämnar årskurs 9 eller går på gymnasiet kan ansöka om att bli sommarlovsentreprenör och starta ett företag. Du kan starta företag själv eller med en eller flera kompisar. Ni måste dock lämna in var sin ansökan.

Som sommarlovsentreprenör får du...

  • Utbildning i företagandets grunder
  • Vägledning och experthjälp såväl före som under sommaren
  • Ditt sommarlovsföretag får ett stipendium på 2500 kronor för att komma igång med verksamheten
  • Kontakter till företag och redan etablerade entreprenörer
  • Insikter och praktisk erfarenhet av företagande, ekonomi, lagstiftning, marknadsföring, försäljning, affärsidéarbete etc.
  • Hjälp med eventuell redovisning av skatter och avgifter
  • Stöd ifall du vill driva din affärsidé vidare

Hur ansöker jag?

Du ansöker genom att lämna in en intresseanmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, sista ansökningsdag var den 18 mars men ansökningstiden har förlängts till och med den torsdag den 26 april. Herrljunga kommun erbjuder fem platser. De som nu lämnat in har erbjudits plats och från den 16 april finns det tre platser kvar så välkommen in med en intresseanmälan.
Ansökningadatumen förlängdes tom den 9 april men har alltså nu förlängts ytterligare till den 26 april .
Efterden 26 april kommer vi höra av oss till de som inkommit med en intresseanmälan efter den 16 april.
Om det finns fler sökande än de tre återstående platser som finns efter 16 april, kommer det att göras en lottning och efter lottning kommer sökanden att få ett mail där det meddelas om de har fått en plats eller ej.

Observera! Det går inte att söka både feriearbete och sommarlovsentreprenör.

 

Programmet startar med 5 utbildningsdagar i Juni i Borås och under tiden arbetar du med att starta ett företag, med hjälp av projektledare som finns med under hela sommaren som stöd och hjälp. Du får livserfarenhet och får ett startbidrag efter genomförd utbildning.

Så här går det till

Du kommer att kallas på en intervju/ obligatoriskt informationsmöte där du får en möjlighet att bolla tankar kring affärsidéer, samt få reda på vad som förväntas av dig.

Obligatorisk kick off

Programmet startar med fem dagars utbildning den 18, 19, 20, 25 och 26 juni där du får hjälp att utveckla idéer och göra en enkel affärsplan för ditt företag. Efter kick-off veckan är du certifierad sommarlovsentreprenör. Du får ett startkapital på 2 500 kr och en försäkring som gäller under din tid som företagare. Kick off veckan är i Borås.

Starta ditt företag

Du startar upp ditt företag och börja sälja den produkt eller tjänst du har som idé! Handledare följer dig och dina kompisar på vägen, bollar idéer och hjälper dig hitta lösningar på det som är aktuellt för dig. Eftersom du är din egen chef bestämmer du själv i vilken utsträckning du jobbar. De flesta brukar jobba med sitt företag i minst tre veckor. Bra att veta: om du tjänar mindre än 19 247 kr/år behöver du inte betala skatt.

Kick-out

Den 6 och 7 augusti då samlas vi och tar del av varandras erfarenheter och utvärderar sommaren och du får ditt diplom. Då avslutas också ditt företag i sommarlovsentreprenörsformen. Vill du fortsätta med att driva ditt företag, kan vi tipsa dig om olika sätt att göra det!

Vill du veta mer?

Läs igenom vår frågor-och-svarslistaöppnas i nytt fönster eller kontakta projektledarna om du vill veta mer om hur det är att vara sommarlovsentreprenör.

Kontaktperson i Herrljunga är Birgitta Saunders, tfn 0513-17031.