Artikeln publicerades 17 oktober 2018

Länsstyrelsen söker nya begravningsombud

Foto: Unsplash

Nu söker Länsstyrelserna begravningsombud som ska granska hur begravningar fungerar för de som inte tillhör Svenska kyrkan. Ett ombud per kommun ska utses.

Vem kan bli begravningsombud?

Begravningsombudet ska vara en för uppdraget lämplig och kvalificerad person. Kunskap inom ekonomi och kunskap och förståelse för olika religioners livsåskådningar och begravningsseder är meriterande.

Begravningsombudet har rätt till ersättning för sitt arbete och sina kostnader. Ersättningen betalas av församlingen och består av ett årligt grundarvode och ett belopp per sammanträde.

Vem kan lämna förslag på begravningsombud?

Alla kommuner, andra trossamfund än Svenska kyrkan och livsåskådningsorganisationer som är verksamma i respektive kommun kan senast den 16 november 2018 skicka in skriftligt motiverade förslag på begravningsombud till Länsstyrelsen.

Hur lämnar jag in förslag på begravningsombud?

Skriftligt motiverade förslag på begravningsombud i Västra Götaland skickas till Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 403 40 Göteborg eller till vastragotaland@lansstyrelsen.se. Ange vilken kommun som avses och att det gäller förslag på begravningsombud.

Vad gör ett begravningsombud?

Begravningsombud granskar en församling inom Svenska kyrkan, inom ett visst område.

Begravningsombud ansvarar för att:

• Kontrollera att begravningsavgiften går till begravningar och inte används till övrig verksamhet.
  • Granska hur begravningar fungerar för de som inte tillhör Svenska kyrkan.
  • Undersöka vilka önskemål de som inte tillhör Svenska kyrkan har.
  • Informera de som inte tillhör Svenska kyrkan om sin verksamhet och hålla kontakt med andra trossamfund och andra berörda parter.

Läs mer om begravningsombudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Länsstyrelsen i Västra Götalands hemsida.