Läsa på olika sätt

Har du svårt att läsa? Det finns många olika sätt att läsa på.

Talböcker

En talbok är en inläst bok för dig som har svårt att läsa tryckt text.  
Alla som har någon form av funtionsnedsättning har rätt att låna talböcker. Du kan också få ett eget nedladdningskonto för att ladda ner talböcker från legimus.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kontakta biblioteket så hjälper vi dig igång.

Taltidningar

Det finns tidningar och veckotidningar som är inlästa som du kan prenumerera på. En taltidningsprenumeration fungerar som en vanlig tidningsprenumeration och du kontaktar tidningen för att börja prenumerera.

Taltidningen Ljudmagasinetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ljudmagasinet är en taltidning för dig har en synnedsättning eller för dig som hellre lyssnar än läser. Här hittar du reportage, fördjupningar och beskrivningar som du som lyssnar inte kan ta del av i andra medier. Tidningen är gratis och kommer ut en gång i månaden.

Ljudmagasinet innehåller bland annat spännande reportage från hela Västra Götalandsregionen, intressanta kulturinslag och kluriga tävlingar.

Om du vill börja prenumerera på Ljudmagasinet på daisy eller på en cd-skiva hör du av dig till Bengt Johansson på bengt.johansson@kulturivast.se, eller 033-35 76 08.

Ljudböcker

En ljudbok är en inläst bok som alla får låna.

Storstil

Det finns romaner med extra stor stil. 

Lättlästa böcker

Det finns böcker som har lättläst text. Texten har korta meningar och enkla ord. Det finns både romaner och faktaböcker med lättläst text.

8 sidor - lättläst nyhetstidning

8 sidor är en lättläst nyhetstidning som kommer en gång i veckan. Den finns att läsa på Herrljunga bibliotek.

Boken kommer

Om du har svårt att ta dig till biblioteket på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder kan personal från biblioteket komma hem till dig eller göra iordning bokpaket som någon anhörig kan hämta. 

Äppelhyllan

Alla barn behöver böcker och har rätt att uppleva läsglädje. Äppelhyllan finns på barn-och ungdomsavdelningen på Herrljunga bibliotek.