Elisabeth Hesselbladsleden - Pilgrimsled

Vandring, kängor på spång A-S

Leden är sammanlagt ca 21 km lång och går mellan Herrljunga och Fåglavik. Den har fått sitt namn efter Heliga Elisabeth Hesselblad som föddes i Fåglavik den 4 juni 1870

Elisabeth Hesselbladsleden är en Pilgrimsled och rundtursled som går mellan Herrljunga och Fåglavik

Vandringsleden en runtursled går mellan Herrljunga och Fåglavik på ca 21km totalt.
Sträckning från Herrljunga station via Haraberget, Orraholmen till Fåglavik är på ca 10 km och sträckning Fåglavik, Olofstorp, Vreta till Herrljunga station ca 11 km.
Skyltar med karta över pilgrimsleden kommer att sättas upp vid Herrljunga station samt vid Fåglavik kapell under 2019. Såldes går det bra att påbörja vandringen från båda håll.

Ledmarkering är Birgittamärket som sitter på trästolpar samt lyktstolpar längst med leden.
Ladda gärna ned vandringledskartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster över Elisabeth Hesselbladsleden.

Vandringen är medel och relativt lättvandrad, leden går mestadels utmed grusväg och stigar men går kortare sträckor på asfalterad väg. Det finns några rastplatser utmed leden vid Orraholmen, Kullinsvik och Haraberget och vid Nossan samt vid Fåglaviks kapell. Från Haraberget kommer det från och med under hösten 2019 finnas möjlighet att gå en alternativ väg utmed Nossan, kallad Nossanpromenaden som går mellan Haraberget till Orraholmen.

Leden passerar vid Orraholmens hedöppnas i nytt fönster som är ett Natura 2000 -område och som under sommarhalvåret har lösgående nötkreatur, tänk därför noga på att inte störa boskapen och att ha ev hund i band samt att se till att stänga eventuella grindar som du passerar.

Leden går på två ställen samman med Urstensledenöppnas i nytt fönster som går i området kring Fåglavik och det går fint att kombinera denna vandring.
Lyssna till en Audioguidelänk till annan webbplats om Fåglaviks kapelllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och om Elisabeth Hesselbladlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill ni under er vandring besöka Elisabeth Hesselblads födelsehus se länken ovan kontaktuppgifter för besök på födelsehuset.

Möjligheter finns att göra en kort avstickare för att se minnesstatyn och platsen för Fåglaviks Glasbruk som en gång i tiden var en av ortens stora fabrik och besöksattraktion. Museum över Fåglaviks Glasbruköppnas i nytt fönster finns idag på Herrljunga Kulturhus.

 

Boka lunch eller fika

Är ni en grupp som pilgrimsvandrar eller cyklar utmed leden och vill boka in ev fika i Fåglavik, se kontakt uppgifter i länkarna ovan för både Elisabeth Hesselblad och Fåglaviks Kapell.
Möjligheter finns att boka in en fika eller lunch eller köpa med sig ett fika eller lunchpaket från någon av Herrljungas restauranger eller caféer.


Bil, Tåg och Boende i Herrljunga

Bra med bilparkeringar finns vid både Herrljunga Station och Fåglaviks kapell.
Det går bra att ta tåg eller buss till Herrljunga, det finns flertalet avgångar dagligen under hela året.
För övernattningsmöjligheter och matställen och cafeer i Herrljungabygden.
besök www.vastsverige.com/herrljungalänk till annan webbplats.


Upplysningar:

Ansvariga för leden är Fåglaviks kultur- och intresseförening.
Leden har tillkommit genom ett samarbete mellan Herrljunga Pastorat, Fokus Herrljunga AB, Herrljunga kommun, Naturskyddsföreningen Herrljunga och Fåglaviks kultur- och intresseförening, med stöd från Leader Sjuhärad.


Herrljunga kommun: kontakt, birgitta.saunders@admin.herrljunga.se