Elisabeth Hesselbladsleden - Pilgrimsled

Vandring, kängor på spång A-S

Vandra längst Pilgrimsleden mellan Herrljunga och Fåglavik , där Heliga Elisabeth föddes, den 4 juni 1870. Leden är en rundtursled på ca 21 km

Elisabeth Hesselbladsleden är en Pilgrimsled

Leden är en ca 21 km lång runtursled och går från Herrljunga till Fåglavik och tillbaka. Informationskartor kommer att sättas upp sommaren 2020, vid Herrljunga station, Haraberget, Orraholmen, Kullingsvik, Fåglaviks kapell och vid Kvarnvägen vid Nossan..

Elisabeth Hesselblad-leden har skapats till minne av Sveriges första helgon sedan medeltiden. Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik 1870, dog i Rom 1957 och helgonförklarades 5 juni 2016 av påven Franciskus i Rom. Leden går från Herrljunga tätort till hennes födelseby Fåglavik, där den passerar hennes födelsehus och minnesplatsen vid Fåglaviks kapell.

Elisabeth Hesselblad var den som återupprättade den Heliga Birgittas orden Birgittinerorden. Därav är Pilgrimsleden är en led med pilgrimsmärket för Birgittaleder godkänt av Pilgrimscentrum i Vadstena.

Snabbfakta


Längd: ca 21 km
Tidsåtgång: ca 6-8 timmar , lagom för en dagsvandring
Svårighetsgrad: Medel med bra framkomlighet, men kan finnas mindre passager på några stigar.
Terräng: Skogsstigar, beteshagar och grusvägar
Ledmarkering: Birgittamärket som sitter på trästolpar samt lyktstolpar längst med leden.

Ladda ned vandringledskartaPDF över Elisabeth Hesselbladsleden.

Rastplatser

Det finns några rastplatser utmed leden vid Kärleksstigen vid Kvarnvägen, Orraholmen, Kullinsvik och Haraberget och vid Nossan samt vid Fåglaviks kapell.

Orraholmens hed

Leden passerar vid Orraholmens hed ett natura 2000 - område som under sommarhalvåret har lösgående nötkreatur, tänk därför noga på att inte störa boskapen och att ha ev hund i band samt se till att stänga ev.grindar som du passerar.

Besöksmål i Fåglavik

Leden går på två ställen samman med Urstensledenöppnas i nytt fönster som går i området kring Fåglavik och det går fint att kombinera denna led med Elisabeth Hesselbladsleden.
Boka in ett besök Elisabeth Hesselblads födelsehus
Möjligheter finns att göra en kort avstickare för att se minnesstatyn och platsen för Fåglaviks Glasbruk som en gång i tiden var en av ortens stora fabrik och besöksattraktion.
Läs mer här om besöksmål i Fåglavik länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Boka boende, lunch eller fika

Är ni en grupp som pilgrimsvandrar eller cyklar utmed leden och vill boka in ev. fika i Fåglavik, se kontaktuppgifter och följ länken ovan för både Elisabeth Hesselblad och Fåglaviks Kapell.
Möjligheter finns att boka in en fika eller lunch eller köpa med sig en fika eller lunchpaket från någon av Herrljungas restauranger eller caféer.
För övernattningsmöjligheter besök www.vastsverige.com/herrljungalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upplysningar

Ledansvarig: Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik.
Leden har tillkommit genom ett samarbete mellan Herrljunga Pastorat, Fokus Herrljunga AB, Naturskyddsföreningen Herrljunga och Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik och Herrljunga kommun, med stöd från Leader Sjuhärad.

Fakta om leden

Längd:

Hela rundtursleden är ca 21 km. Där vardera etapp är ca 10,5 km.

Ungefärlig tid:

Hela leden på ca 21 km går att gå på ca 6-8 timmar i lugnare promenadtempo och kortare stopp.
Att gå en etapp mellan Herrljunga till Fåglavik, beräkna en tid på ca 3 timmar i lugnt promenadtempo och kortare stopp.
Vardera etapp mellan Herrljunga och Fåglavik är ca 10,5 km

Markering:

Leden är markerad med röd färg på stolpar och med Birgittamärket. Birgittamärket är ett Pilgrimsmärke för Birgittaleder, då Elisabeth var en Birgittanunna.

Svårighetsgrad:

Leden klassificeras som medel då den inte har några större nivåskillnader. För en person med normal kondition är nivåskillnaden inget problem. Underlaget varierar från små skogsstigar, till grusvägar och kortare sträckor på asfalterad väg då främst i Herrljunga tätort, länst med vedumsvägen, kortare sträck länst med Hudenevägen samt igenom Fåglavik. På några platser utmed stigar och skogsvägar kan det på några ställen vara lite stenigt och det kan också på några ställen vara lite blött under främst vår, höst och vinter.

Start och mål:

Herrljunga:
Börja gärna din rundtursvandring vid Herrljunga Station, där det finns bra med parkering på vardera sida om stationen. Vid Herrljunga station kan man välja åt vilket håll man vill gå leden. Här kan man välja att gå antingen södra delen genom Herrljunga tätort mot Haraberget och vidare mot Fåglavik
Vill man börja gå norra delen av leden så börjar leden på norra sidan av järnvägsundergången vid stationen för promenad till Fåglavik.

Fåglavik:
Vid Fåglaviks kapell finns det en bilparkering, här finns också ett vindskydd för den som vill sitta ned en stund och vila. Välj här åt vilket håll du vill gå leden för att gå södra delen, tag vänster och gå vidare genom Fåglaviks samhälle och vik höger vid väg när du passerat Järnvägsövergången. Vill du böja gå norra delen och mot Ursten vidare mot Herrljunga, tag då höger vid infartsvägen vid kapellet.

Det går också bra att starta vandringen vid Haraberget, eller vid Orraholmen.

Hitta hit:

Elisabeth Hesselbladsleden hittar du i Herrljunga kommun 8 mil öster om Göteborg, i mitten av Västsveriges inland.
Herrljunga nås med tåg på omkring 50 min från Göteborg och Skövde och på ca 40 min från Borås .
Med bil till Herrljunga från Göteborg och Skövde tar det ca 1 timma och från Borås tar det ca 45 minuter.

Till Fåglavik går det ingen daglig bussförbindelse, men det går att beställa Närtrafik via Västtrafik. Länk till Närtrafiken för Herrljunga kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Med bil från Herrljunga tätort tar det ca 10 minuter att köra. Kör väg 183 mot Borås, sväng av på väg 183, mot Falköping efter ca 5 km sväng av på Glasbruksvägen och följ skylt mot Fåglvik 3 km.

Karta:

Öppna Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Google

Karta för utskrift/nedladdningPDF