Fjällastigen

Skylt Fjällastigen i skogen

En halvtimme med bil eller tåg från Herrljunga tar du dig till vackra Fjällastigen. Vandringsleden är på totalt 10 km och går i en omväxlande natur förbi småsjöar, via stigar och grusvägar samt genom en natur- och kulturintressant miljö.

Start och mål

Fjällastigen har start och mål vid Mollaryds tågstation i Herrljunga kommun. Här finns också en parkering. En annan lämplig startplats är bokskogen i Hult. Leden knyts ihop med Mollaleden och Hultleden. Området är fullt med torpargrunder, stenlämningar och kvarnar. Här njuter du av vacker skog i Molla bokskogs naturreservat, ett rikt djurliv och utsiktsplatser med milsvid utsikt. Glöm inte att ta med picknick att avnjuta på någon av de fina rastplatserna.

Djur och natur vid Fjällastigen

Vandringsleden passerar flera sjöar. Spåret är något kuperat och går till största delen på skogstigar och mindre grusvägar genom vacker granskog. Det är ett rikt fågelliv i området. Utmed leden finns intressanta informationstavlor om fåglar som man kan träffa på. Vid Våtasjön finns en mycket speciell ormgran och nere i Mollaryd växer backsippor. Första delen av vandringsleden tar dig igenom den mycket vackra bokskogen i Hult som särskilt om våren är helt fantastisk i sin grönska!

Serviceställen längs med leden

Rastplatser finns vid Våtasjön och Hallasjön i Borgstena (där det också finns badplats). Vid Bokelund kan du lämna leden för en kort promenad på ca 150 m fram till en utsiktsplats med fantastisk utsikt över Mollaslätten. Här finns också en rastplats.
En kort avstickare från leden finns Café Hult och galleri Törestorp, se respektive hemsida för öppettider då dessa är begränsade. Vid Mollaryd station finns ett perrongbibliotek.

Ta tåget/buss och sök resa på Resrobotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sevärdheter längs med leden

Längs vandringsleden passerar du ett flertal gamla torplämningar samt de stora ruinerna av Tyrestorps kvarnar.

Mollungen och Molla bokskog är två naturreservat i närheten av Fjällastigens vandringsled, ladda ned vandringledskarta PDFhär. Parkering finns vid Järnvägsstationen och följ vägen öster ut så kommer du på leden.

Upplysningar

Kontakta Molla byalag tfn. 0702 30 36 53, Facebook Molla Byalaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.