Orraholmens leder med Nossanpromenad

Skylt vid Orraholmen

Vandringsleder i Orraholmens friluftsområde

I Orraholmens friluftsområde passerar flertalet vandringleder. Gula, blåa och rosa leden är rundtursslingor med utgångspunkt från Orraholmen. Nossanpromenaden går utmed Nossan mellan Orraholmen och Haraberget.
Leder som passerar i området är Elisabeth Hesselbladsleden, Jällbyleden samt Herrljunga Gäsenebygdens pilgrimsleder.

Karta som visar lederna finns uppsatt vid Orraholmen, Skoghälla samt vid Haraberget

  • Nossanpromenaden - ca 1,8 km och går mellan Haraberget till Orraholmens friluftsområde
  • Gula spåret - rundslinga, ca 4 km med anslutning till Skoghälla. Från utgångspunk vid Skoghälla, längs med Elljusspåret fram till gula spårets rundslinga är det ca 800 m
  • Blåa spåret - rundsling, ca 2,4 km, utgångspunkt Orraholmens friluftsområde.
  • Rosa spåret - rundslinga, ca 1,3 km, utgångspunkt Orraholmens friluftsområde.

Alla lederna passerar i området Orraholmens hed som är ett Natura 2000-område. Gula, Rosa och Blåa spåret svänger av i nordlig riktning medan Nossanpromenaden går över heden.
Skyltar som visar området finns på heden och vid Kullingsviksbron. Under sommarhalvåret betar nötkreatur i området. Promenerar du med hund, se till att ha hunden kopplad.

Vid Orraholemns friluftområde, har flertalet föreningar sina föreningsstugor. Vid fågelsjön finns en rastplats med ett vindskydd att vila sig vid samt en grillstad och några bänkar.
Ett fågeltorn finns invid sjön, några hundra meter söder om Rastplatsen.

När du vistas i naturen är det viktigt att visa hänsyn och att inte skräpa ned. har du grillat eller fikat, ta med dina sopor hem eller släng dem på anvisad plats, en soptunna finns placerad vid Orraholmens friluftsområde.