Artikeln publicerades 5 juni 2018

Biskop Åke Bonnier invigde Elisabeth Hesselblad-leden

Invigning Elisabeth Hesselblad-leden

Biskop Åke Bonnier invigde Elisabeth Hesselblad-leden den 4 juni vid Fåglaviks kapell.

På måndagen 4 juni invigdes en nya Elisabeth Hesselblad-leden, som går från Herrljunga station och till Fåglavik.

Arrangemanget började med en vandring, och vid 17.30-tiden samlades man vid Fåglaviks kapell för en invigningsceremoni där bland andra Åke Bonnier, biskop i Skara stift, deltog.

– Det var en fin ceremoni, som det var fint att få vara en del av, säger Johnny Carlsson, kommunalråd i Herrljunga. Vi hoppas att leden ska få betydelse för de som vill pilgrimsvandra till Elisabeth Hesselblads födelseort Fåglavik. Det betyder också att vi knyter ihop Herrljunga och Fåglavik på ett bra sätt.

Elisabeth Hesselblad föddes den 4 juni 1870 i Fåglavik, där hon tillbringade sitt första levnadsår. Hon tillhörde Birgittasystrarna i Rom och verkade för att Birgittaorden skulle komma åter till Sverige. I juni 2016 helgonförklarades Elisabeth Hesselblad av påven vid en stor ceremoni i Rom.

Vid invigningen av Elisabeth Hesselblad-leden spelade Musikkåren Lyran. Tal hölls av Johnny Carlsson, samt av fotograf Thomas Örn Karlsson, initiativtagare till leden och årets kulturpristagare i Herrljunga.

Projektet, som pågått i cirka två år, är ett samarbete mellan Fokus Herrljunga, Leader, Herrljunga kommun och Svenska kyrkan.