Artikeln publicerades 1 april 2021

Tips för dig som pluggar hemma

Just nu bedriver många skolor distansundervisning. Det gör i stor utsträckning även Kunskapskällan i Herrljunga. Här kommer några goda råd från rektor Thereze Gunnarsson, för dig som sitter hemma och studerar.

Thereze Gunnarsson rektor

Rektor Thereze Gunnarsson

För tillfället förekommer ingen smittspridning av Coronaviruset alls på Kunskapskällan, men även om distansundervisning är framgångsrikt ur smittspridningssynpunkt är man fullt medveten om att ungdomarna får en tuffare skolsituation av att inte kunna gå i skolan på samma sätt som förut.

Vi befinner oss i ett dilemma, å ena sidan skulle vi helst ur stänga helt ur smittspridningssyfte, men å andra sidan vill vi ur pedagogiskt syfte ha alla elever inne.
Och där får man balansera, även om vi har elever som är ledsna för att dom inte får vara inne mer i skolan, så har vårt huvudsakliga mål varit att inte få någon smittspridning lyckats, säger Thereze.

Under rådande situation gäller det att underlätta för alla som pluggar hemma, så här nedan följer Therezes bästa tips för att göra distansstudierna lättare:

  • Viktigt att man håller sina vanliga vardagsrutiner. Gå upp, ta på sig, och ät frukost innan du sätter dig till din första lektion. Logga inte in på din första lektion när du fortfarande ligger i sängen.
  • Följ dina vardagsrutiner som om du skulle gå i väg.
  • Håll isär platserna i hemmet. Ha en särskild plats i hemmet för studier, så att du känner dig ledig när du lämnar den platsen.
  • Försök att röra på dig, sitt inte vid datorn hela dagen.
  • Ta små pauser, gå upp och sträck på dig, hämta en kopp te eller en frukt.
  • Ta en lunchpromenad.
  • Det är viktigt att kontakta skolan om man inte mår bra. Prata med lärare, mentor eller någon i elevhälsoteamet, håll det inte för dig själv.

Länktips:

Fem tips för dig som pluggar hemma (UR-serie Orka plugga) Länk till annan webbplats.

Behöver du stöd? Tveka inte att ta kontakt med elevhälsan Länk till annan webbplats.