Artikeln publicerades 8 juni 2021

Till dig som är förälder/vårdnadshavare till en tonåring

Som förälder kan du göra stor skillnad när det gäller att försena alkoholdebuten och minska tillgången till alkohol. Då minskar du även riskerna för att ditt barn ska råka illa ut. Det du gör och säger har stor betydelse. Du visar att du bryr dig.

Bild på många prästkragar.

Att ungdomar vill testa gränser är inte något nytt fenomen. På väg in i vuxenlivet är nyfikenheten stor för att prova nya upplevelser. I det förebyggande arbetet är du som förälder oerhört viktig. Din uppmärksamhet som förälder kan göra stor skillnad för ditt barn. Ungdomar under 18 år får varken röka eller dricka alkohol men det är tyvärr alltför vanligt att många unga provar innan de nått åldersgränsen. I Herrljunga kommun vill vi att alla barn ska växa upp under trygga förhållanden och ju längre tid vi kan hålla barnen borta från droger av olika slag desto större chans är det att de får en bra uppväxt och ett bra vuxenliv. På samma sätt som du en gång höll ett vakande öga på att ditt lilla barn inte drack lösningsmedel eller stoppade i sig något annat giftigt, är det bra om du även nu håller ett vakande öga på ditt barn i tonårstiden. Alkohol, tobak och narkotika är särskilt skadligt för unga människor som inte utvecklats färdigt. Ju fler vi är som arbetar för en drogfri uppväxt, desto större är förutsättningarna att våra barn får ett bra liv.

Inför skolavslutningen och sommarlovet vill vi lyfta att du som förälder är den viktigaste personen i din tonårings liv. Att vara tydlig med att du säger nej till att bjuda eller köpa ut alkohol är det bästa sättet att hålla din tonåring från att dricka alkohol. I senaste lokala drogvaneundersökningen såg vi att i Herrljungabygden har föräldrar/vårdnadshavares bjudvanor minskat, och det är ju jättebra! Heja er föräldrar/vårdnadshavare! Fortsätt säga nej till att bjuda och köpa ut alkohol. Det gör skillnad!

En undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, visar att närmare varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner. Det är betydligt vanligare att i så fall avstå helt från att dricka än att vända sig till en okänd langare. I en annan undersökning som Norstat genomfört, på uppdrag av IQ, svarar även närmare nio av tio tonåringar själva att de tycker att det är bra att föräldrar inte köper ut alkohol till sina barn. Vi vet också att ju senare ett barn börjar dricka alkohol, desto bättre.

Forskningen är tydlig, barn som får dricka alkohol hemma, dricker mer senare i livet och har större risk att bli beroende. Bjuder du din tonåring på alkohol hemma signalerar du att det är okej att dricka fast man inte är vuxen.

Fem tips för tonårsföräldrar:

Det finns kanske lika många sätt att hantera frågan om alkohol som det finns föräldrar. Här har vi samlat fem tips som bevisligen (enligt vetenskapliga studier) hör till de bästa för att få tonåringar att vänta med att börja dricka och dricka mindre:

 1. Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis att vägra köpa ut.
 2. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att ”alla andra får” verkningslösa.
 3. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.
 4. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.
 5. Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även det inte verkar så i stunden.

Mer information, fakta och bra tips kring alkohol, narkotika, tobak:

 • Tonårsparlören:

https://www.iq.se/tonarsparloren/ Länk till annan webbplats.

 • ” Varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner”:

https://www.omsystembolaget.se/folkhalsa/unga-och-alkohol/ Länk till annan webbplats.

 • ”Att säga nej gör skillnad”

https://www.xn--tnkom-gra.nu/ Länk till annan webbplats.

 • Informationsfoldrar om alkohol, tobak, cannabis. ”Till dig som är tonårsförälder”:

https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/samhalle/social-hallbarhet/andts/andts---forebyggande-arbete.html Länk till annan webbplats.

 • Föräldrasnack:

http://www.ur.se/Produkter/175020-Foraldrasnack-om-droger-Hantera-din-oro Länk till annan webbplats.

 • Fakta om alkohol och droger:

http://www.can.se/sv/Drogfakta/ Länk till annan webbplats.

Digital föreläsning

17 juni erbjuder Herrljunga kommun en gratis, digital föreläsning med drogförebyggarna Christine Hummelblad och Håkan Fransson. Föreläsningen hålls kvällstid, för anmälan maila till li.johansson-nystrom@herrljunga.se

Christine och Håkan har också gjort en kort film med tips inför skolavslutningen och sommarlovet.  Länk till annan webbplats.

Slutligen önskar vi er en härlig sommar!