Träff om farligt avfall

Tredje träffen i tävlingen handlade om farligt avfall. Det var planerat att vi skulle ses på Navet i Borås tillsammans med övriga deltagande hushåll i Broråsregionen men pandemin tvingade oss att ställa om. I stället blev det ett Teamsmöte där vi blandade försläsning med filmvisning, diskussioner i mindre grupper, quiz och mycket annat.

Om utmaningarna

Flera av deltagarna hade bra tips på hur man kan minska sitt matsvinn. Till exempel så kan man ha en "pyttipanna-låda" i frysen där du lägger matrester som kanske ensamt inte blir en egen måltid. Ett par köttbullar från en dag och några potatisar från en annan. Snart har du en hel middag att fräsa på! Ett annat förslag var en buljonglåda, även den i frysen. Lägg skal och ledsna örter i lådan och när den är full kokar du en buljong. Supersmart!

Annars var hushållen överrens om att planering är viktigt och att matlådor är kanon för att minska svinnet. För barnfamiljerna var svinnet från barnens tallrikar en svårighet men vi enades om att det hör till och är en del i barnens utveckling. Matsvinnet minskar förhoppningsvis i takt med att barnen blir äldre.

Priser

Regionala priser delades ut där vi till vår stora glädje finner två hushåll från Vårgårda kommun!

Christine Kullingsjö med familj vann boken "Äta ute" av Hanna Olvenmark. Marie Nilsson med familj vann boken "Städa hållbart med Ekotipset" av Ellinor Sirén.

På lokal nivå delade vi också ut priser. Denna gång var det Marcus Wiberg med familj från Herrljunga och Tony Willner i Vårgårda som vann. De kammare hem varsin paddeltimma i Herrljunga respektive Vårgårda.

Grattis till alla vinnare!

Farligt avfall

Det nya temat handlar alltså om farligt avfall. Vad är farligt avfall?

Till farligt avfall räknas allt som är giftigt, frätande, cancerframkallande, miljöfarligt, fosterskadande, smittförande eller brandfarligt. Detta kan till exempel handla om olika typer av elektronik, färger, sprayburkar, batterier och lösningsmedel.

Farligt avfall måste hanteras på rätt sätt, eftersom det kan skapa stora problem för människor, djur och miljön om det hamnar på fel ställe. Kemikalierna som sprids i naturen kan dessutom stanna kvar väldigt länge och färdas vidare genom luften och vatten. Att sortera sitt farliga avfall på bästa sätt är därför viktigt men kan dessutom vara lätt och säkert både för dig själv och miljön. Här är tre tips:

  • Lägg märke till produkter hemma som bär på symboler som markerar farliga ämnen.
  • Se till att inte blanda olika typer av farligt avfall när det är dags att slänga dem.
  • Handla produkter som bär på en miljömärkning.

Om produkten inte är tom är det extra viktigt att se till att den är väl försluten och inte läcker innan den sorteras. Låt den gärna vara kvar i dess originalförpackning. Vissa varubutiker har börjat ta emot farligt avfall, men du kan alltid sortera det på återvinningscentraler, miljöstationer samt farligt avfallbilar.

Utöver kemikalier gick vi även igenom problematik med elektronikavfall och läkemdel.

Film om kemikalier i vardagen kan ni se här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nya utmaningar

Till nästa träff som äger rum 3 april ska deltagare utföra ett antal utmaningar.

  • Inventera och byt ut kemikalier
  • Gör en elektronikrensning hemma
  • Testa husmorstips och dela med dig av egna

Följ dem i sociala medier

#minimeringsmästarna_vargarda

#minimeringsmastarna_herrljunga

#Minimeringsmästarna

Några av familjerna har även särskilda konton att följa. Ni hittar dem på Instagram under:

@enlitentidvileva

@viminskaravtrycket

@11hektar

Digital minimeringsmästare

Är du också sugen på att genomföra utmaningarna? Välkommen att haka på och bli en digital minimeringsmästare.

Du genomför utmaningarna och rapporterar sedan in dina resultat på Minimeringsmästarnas hemsida Länk till annan webbplats.. Du väljer då också vilken kommun som ska få ta del av poängen som dina resultat ger. Vi hoppas såklart att du vill ge dina poäng till Vårgårda eller Herrljunga kommun, men vill du hellre ge dem till någon annan deltagande kommun så går det alldeles utmärkt!