Träff om matsvinn

Andra träffen för Minimeringsmästarna ägde rum 9 december i Vårgårda kommunhus. Vi samlades för att samtala och lära oss mer kring matsvinn.

Vad är matsvinn?

Vad är egentligen matsvinn? Är det samma sak som matavfall?

Det är det inte, samma sak alltså. Matavfall är oundvikligt avfall så som skal, ben, och kärnhus. Alltså sådant som ändå var tänkt att slängas.

Matsvinn däremot, det är livsmedel som var tänkt att ätas. Mjälken som blev sur, resterna på tallriken och bananerna som blev så bruna så att du inte kunde eller ville äta dem.

Eftersom en tredjedel av den mat som pruduceras i världen aldrig hamnar i någons mage är detta en viktig fråga att arbeta med.

Vill ni lära er mer om matsvinn så kolla in den här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. filmen från Livsmedelsverket om just matsvinn!

Utmaningar

Våra minimeringsmästare blev presenterade för tre utmaningar,

  • Logga ditt matsvinn
  • Bjud på restfest
  • Ta vara på resterna

Senast 25 januari ska de rapportera in sina genomförda utmaningar. Hur det har gått får vi se på nästa träff som är den 6 februari.

Följ dem i sociala medier under:

#minimeringsmästarna_vargarda

#minimeringsmastarna_herrljunga

#Minimeringsmästarna.

Några av familjerna har även särskilda konton att följa. Ni hittar dem på Instagram under:

@enlitentidvileva

@viminskaravtrycket

@11hektar

Digital minimeringsmästare

Är du också sugen på att genomföra utmaningarna? Välkommen att haka på och bli en digital minimeringsmästare.

Du genomför utmaningarna och rapporterar sedan in dina resultat på Minimeringsmästarnas hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du väljer då också vilken kommun som ska få ta del av poängen som dina resultat ger. Vi hoppas såklart att du vill ge dina poäng till Vårgårda eller Herrljunga kommun, men vill du hellre ge dem till någon annan deltagande kommun så går det alldeles utmärkt!