Artikeln publicerades 3 april 2020

Ökade fall av salmonellasmittade katter

De senaste månaderna har det rapporterats in rekordmånga fall av salmonellasmittade katter till Länsstyreseln i Västra Götaland. Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) är den troliga smittkällan småfåglar.

Även i Herrljunga har det förekommit ett antal fall, fem stycken, under de senaste veckorna. Var därför uppmärksam på hur din katt mår och var noga med handhygien och rengöring av kattlådor, säger miljöinspektör Carola Adolfsson.

Hur förhindrar jag att min katt smittas?

Det bästa sättet att förhindra att din katt smittas är att hålla den borta från fågelbord. I praktiken är det förstås svårt att helt hindra en katt från att fånga och äta småfågel, särskilt som sjuka fåglar utgör ett lättare byte än vanligt. Har du fågelbord kan du förhindra smitta genom att vara extra noga med att rengöra fågelbord och tvätta händerna ordentligt efteråt. Marken under fågelbord kan vara kraftigt nedsmittad och småbarn bör inte leka alldeles i närheten av utfodringsplatser för småfåglar. Du kan även lägga ut granris nedanför fågelborden för att förhindra fåglar från att äta av tappade frön.

Typiska symtom

Typiska symtom vid en kraftigare salmonellainfektion hos katt är feber, aptitlöshet, kräkningar och diarré. Många katter får dock endast milda symtom som snabbt går över och en del katter visar aldrig några symptom.

Mer information finns på Statens Veterinärmedicinska Anstalts webbplats Länk till annan webbplats. samt Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Svart katt i en rottingmöbel

Exempelbild