John Atherton - Förälskade sig i Sverige och bytte London mot Herrljunga

Konstnären John Atherton bytte storstadslivet i London mot landsbygdsliv i Herrljunga. Nu bor han och hans fru med deras lilla dotter i rött hus med vita knutar i Mjäldrunga. Här finns planer att öppna en konstverkstad där barn och vuxna kan få prova på konst i alla dess former.

För fem år sedan kom konstnären John Alterton, 43 år, till Sverige för första gången. Han var inbjuden tillsammans med några andra konstnärer att delta i Konstnatten i Falköping, där hundratals utställare bjuds in varje år i september.

Vi kom dit och åkte ut till ett stort kalkbrott där vi målade på väggarna berättar John.

När alla konstnärer, som kom från flera olika länder återvände till flygplatsen åkte John tillbaka till en kompis i Eriksberg utanför Herrljunga.

Jag gick aldrig på planet säger John och skrattar, utan stannade kvar en vecka till för att jag älskade att vara här så mycket! Det första jag gjorde när jag kom tillbaka till London var att berätta för min bror hur bra allting var i Sverige, och ett år senare köpte vi ett hus i Mjäldrunga, utanför Herrljunga.

Första gången John såg sitt blivande hus kändes det som kärlek vid första ögonkastet och sedan ett och ett halvt år tillbaka bor han där permanent med sin fru och deras åttamånaders baby.

När vi såg stället där vi idag, så tänkte vi att det här ska vi göra till något slags konstresidens och projektställe, som vi kan låta människor komma till och göra olika grejer som rör konst. Det är ungefär där vi är idag. Tanken är att kunna öppna en projektverkstad där vi kan bjuda in barn och skolor för att prova på konst, men även vuxna ska få möjlighet att komma, och så småningom även människor från andra länder.

John säger att det är svårt att beskriva fördelarna med sin nya hemkommun eftersom Corona kommit i vägen och gjort att man mestadels är hemma. Fast han minns en stor grillfest de haft när de precis flyttat in och berättar om hur hjälpsamma alla i byn var, det kom till och med människor och hjälpte till och städa efteråt säger han.

Hjälpsamhet är ett ord som jag skulle använda för att beskriva människor här runt omkring, säger John.

Skulle du rekommendera andra att flytta hit?

Det beror ju på vad man vill ha menar John, men för mig som vill behålla länken till London så känns det helt rätt. Jag vill ha det bästa från båda världar, jag vill ha allt, säger han och skrattar. Och kommunikationerna här är goda. Till och med i centrala London är vad man än ska göra en timme bort.

John funderar en stund och säger;

Det jag vill är att kunna gå ut i skogen med barnvagnen och ändå ha möjligheten till ett sorts stadsliv.

För relativt lite pengar kan man äga ett fint hus här och till och med lite mark. Bara det att ha en egen trädgård, det är nästan omöjligt i London berättar John. Stadsdelen i London där han bodde förvandlades relativt snabbt till ett mer exklusivt område vilket också gjorde att priserna på bostäder steg radikalt.

För samma pengar i London får man en skokartong skrattar John. Här kan jag känna mig mer onåbar ekonomiskt.

Så småningom finns planer att köpa ett annat hus där bostaden och Johns arbete är mer separerade än nu. Förmodligen stannar familjen häromkring.

Vi sneglade åt Göteborg, men det känns alldeles för dyrt säger han.