Om Herrljungabygden

Att välja att bosätta sig i Herrljunga är ett lätt val. Kommunen har en fantastisk natur med fina rekreationsområden och vandringsleder. Tätorten består av en mysig kärna där allt du behöver finns på bekvämt avstånd.

Närheten till järnvägsstationen och dess många färdriktningar gör att det är lätt för pendlaren att nå sitt arbete. På under timmen når du centrala Göteborg, Borås, Skövde och Vänersborg. Väljer du att bosätta dig i Herrljunga kan du få det bästa av två världar.

I Herrljunga och dess kransorter finns flertalet aktiva föreningar att gå med i, och barn och ungdomsverksamhet att välja på. Skolorna i kommunen är högt rankade, år efter år. I Herrljunga kommun bor 55% av invånarna i tätorterna, huvudsakligen i Herrljunga och Ljung-Annelund. Nästan hälften av invånarna bor på landsbygden, som i allra högsta grad är levande med en härlig företagsanda. Orterna präglas av en fin gemenskap med människor som bryr sig om varandra, och många villaområden har grannsamverkan.

I Herrljunga mäter vi avstånd i tåg-minuter

Pendla snabbt och smidigt till sex olika städer:

  • Alingsås - 18 minuter
  • Borås - 40 minuter
  • Göteborg - 45 minuter
  • Lidköping- 46 minuter
  • Skövde - 31 minuter
  • Vänersborg - 46 minuter

Se avgångstider i Reseplaneraren Länk till annan webbplats.

Avgångar varje halvtimme till Göteborg

I rusningstrafik så går tåget från Herrljunga station ungefär en gång i halvtimmen mot Göteborgs central. På sin väg stannar tåget i Vårgårda och Alingsås. Annars går tåget cirka 1 gång i timmen. Den snabbaste turen tar 45 minuter, sedan är du framme i Göteborg – görbra va?!

Herrljungas historia

I Herrljunga kommun har man bott länge, det vittnar alla förhistoriska platser om. Här finns gott om medeltida kyrkor och vackra odlingslandskap. Har du en stund över bör du besöka Jällby kyrka som kan vara en av landets äldsta träkyrka.

Herrljunga kommun ligger i mitten av Västergötland. Kommunen är i stora delar täckt av skog och kraftigt kuperat framförallt i den södra delen. Men så har det inte alltid varit. Från början och mitten av 1800-talet utgjordes stora områden i kommunen av kala ljunghedar som kallades för Svältorna.

Industrialiseringen i kommunen har i mångt och mycket hängt ihop med Västra Stambanans tillkomst i mitten på 1800-talet. Samhällen som Fåglavik med sitt glasbruk, Annelund och Ljung och inte minst Herrljunga tätort växte fram genom de förbättrade kommunikationerna. I Ljung finns även kommunens byggnadsminne - Gäsene tingshus.

När västra stambanan förbi Herrljunga öppnades fanns i stort sett ingen bebyggelse vid nuvarande stationsområde. Men efter ett antal år in på 1900-talets början så växte ett stadsliknande samhälle fram med storgata, banker, hotell och affärer.

Idag bor cirka 9500 personer i Herrljunga kommun och 3822 bor i tätorten Herrljunga. Läs mer om Herrljungas historia på Förvaltningen för kulturutveckling Länk till annan webbplats. i Västra Götaland.