Så bokar du tomt

Välkommen att boka tomt i Herrljunga kommun. Vi erbjuder naturnära tomter i anslutning till tågstation och småstadsidyll.

Här kommer information om hur du bokar och blir ägare till din nya tomt:

1. Välj tomt

tomtväljaren Länk till annan webbplats. hittar du alla tomter som kommunen säljer. Där hittar du också priser och detaljerad information om tomterna.

När du går in i kartan väljer du tomtområdet i sidhuvudet. Klicka därefter på en yta för att få mer information om tomten.

Bestäm dig för vilken tomt som du är intresserad av och följ anvisningarna i den digitala reservationstjänsten.

2. Boka tomten och skaffa nyttjanderätt

När du vet vilken tomt du vill ha så är det dags att boka tomten. Bokningen gör genom att använda e-tjänsten för tomtreservation eller kontakta oss via telefon. Du kan också lämna en intresseanmälan om att boka tomt så hör vi av oss till dig.

I bokningen ansöker du om nyttjanderätt av tomten. Du behöver nyttjanderätt eftersom tomten kommer att ägas av kommunen i sex månader framåt, fram tills att du har fått ett bygglov beviljat för ditt nya hus. Nyttjanderätten ger dig lov att ändå ha tillgång till tomten och ansöka om bygglov.

Det kostar 1 000 kr att boka tomten och om nyttjanderätt för tomten. Denna avgift kallas för nyttjanderättsavgift.

Pengarna som du betalar för bokningen och nyttjanderätt får du tillbaka senare eftersom summan kommer att dras från köpeskillingen. Om du däremot drar dig ur processen så kommer du inte att få avgiften tillbaka.

När vi ser att du har betalt nyttjanderättsavgiften skickar vi dig en bekräftelse på din bokning och ger dig nyttjanderätt för tomten.

3. Ansök om bygglov under nyttjanderättstiden

När du har fått nyttjanderätt så har du sex månader på dig att ansöka om bygglov för ditt nya hus, från det datum du har fått tillträde till tomten. Under den här tiden ska bygglovet också bli godkänt.

Om inte bygglov medges inom utsatt tid kommer tomten bli bokningsbar för andra köpare. Läs om hur du söker bygglov i Herrljunga kommun.

4. Betala köpeskilling och få köpebrev

När bygglovet är beviljat skickar kommunen dig en faktura på köpeskillingen, alltså tomtpriset. Kommunen kommer att dra bort 1 000 kr från köpeskillingen så att du får tillbaka pengarna som du tidigare betalade i bokningsavgiften.

När du har betalt hela köpeskillingen så får du ett köpebrev. Köpebrevet är ett slags kvitto, ett bevis för att du har betalat för tomten. Köpebrevet ska du använda i nästa steg, när du vänder dig till Lantmäteriet för att söka om lagfart.

5. Sök lagfart och bli tomtägare

Att ansöka om lagfart betyder att du tar över alla rättigheter över tomten och blir tomtens ägare. Nu när du har köpebrevet i din hand så kan du vända dig till Lantmäteriet Länk till annan webbplats. för att ansöka om lagfart.

När du har fått lagfarten så är tomten din och du kan gå till bankerna för att ta lån för ditt planerade hus.

6. Bygg ditt hus!

När du har fått lagfart och ägande över tomten, så är du fri att dra igång husbyggarprocessen!

På Herrljungas kommunsida hittar du mer information om husbyggarprocessen.

Kontakt

Vill du boka/reservera tomt? Hör av dig till:

Kommunarkitekt
Emil Hjalmarsson
Tfn 0513-171 80
emil.hjalmarsson@herrljunga.se