Fiska som ung

I Herrljunga finns fina fiskemöjligheter i sjöar som Norra Sämsjön, Molla sjön eller i ån Nossan.

Du kan fiska på många olika sätt, men det enklaste sättet är att meta. Det vanligaste sättet är dock att spinnfiska. Då kastar du ut ett bete som liknar en fisk och sedan vevar du in det för att få det se ut som en fisk i rörelse. Du kan meta och spinnfiska både från land och från båt. Fördelen med att fiska från en båt är att du kommer åt fler ställen, men det kan ta längre tid innan man börjar fiska. Till skillnad om du fiskar från land så är det bara att börja kasta direkt.

Här kommer några fisketips från Herrljungaungdomen Jonatan

1. Hyr en båt

Det går att göra på olika ställen i kommunen. I Sämsjön hyr du från macken i Annelund. Det går även att hyra i Molla från Molla Fiskevårdsförening.

2. Fiska när fisken är aktiv

Många säger att man ska fiska tidigt på morgonen och det stämmer faktiskt att det är bättre att fiska då. Det är inte bara vi människor som tycker det kan vara jobbigt när det är varmt. Så fiska när du själv tycker att det är behagligt att vara ute, alltså inte mitt på dagen då det är som varmast. Även kvällen fungerar bra. Det kan även vara riktigt härligt att ta med sig något att grilla, har du tur kanske du kan grilla din egen fångst.

3. Testa olika färger på drag

Färgen på draget kan spela stor roll. Är det soligt ute så kan du testa att använda ett drag som glittrar i vattnet. Är det väldigt grumligt och mörkt vatten fungerar det ofta med skrikiga färger, men om det är klart vatten kan dessa skrikiga färger istället skrämma fisken då de ser bättre än vi tror. Är det på kvällen du vill fiska kan det fungera med mörka beten så att fisken får en fin silhuett att jaga efter.

4. Lyssna på fisken

Nappar det på din kompis drag som fiskar med en gul spinnare? Testa då själv att slänga på ett liknande drag.

5. Spinnare

Spinnare är mitt (Jonatans) favoritdrag. De är väldigt effektiva och enkla att fiska med. Veva bara hem den så spinner den och lockar till sig fisken. Testa att veva olika snabbt och sluta ibland att veva för att sedan börja igen. Fiska oregelbundet så att draget rör sig som en fisk. Håll alltid linan spänd och ha en vinkel mot draget med spöt så du verkligen känner om en fisk suger tag i draget. Gör då ett mothugg för att verkligen sätta fast kroken i munnen. Glöm inte att använda tafs ifall att en gädda hugger, den gör så att fiskarna inte tar ditt favorit drag och simmar iväg.

Det är bara ut att fiska, gör det inte så komplicerat. Sätt dig på cykeln, ta med en macka, fiskespöt, favvodragen och cykla till närmsta vattendrag. Desto mer tid man faktiskt fiskar desto större chans är det att få fisk.

Läs mer om vad som gäller när du ska fiska i Herrljunga kommun.