Naturnära leder för unga

Herrljunga kommun är rik på vandringsleder och därför är det högst troligt att du hittar just din favoritled. Här kommer fyra favoriter från några av våra Herrljungaungdomar.

På Herrljunga kommuns sida om vandringsleder kan du hitta alla 24 leder som finns i kommunen.

1. Sju Sjöars Led

Precis som namnet avslöjar, lotsar leden dig förbi sju sjöar. Leden för dig runt skogar och stigar mellan Ingermarstorp, Södra Härene, Grästorparsjön och Herrljunga. Sju Sjöars Led har blandat underlag som gamla stigar, skogsområden samt grusvägar i 12 kilometer.

Leden ger stora möjligheter till äventyr, tänk bara sju olika platser att bada på eller kanske fiska för den som känner för det. Det är inget måste att gå hela leden, du har möjligheter att gå en kortare sträcka.

Det finns platser avsedda för grillning vid Jämnesjön samt Gästorparsjön, såklart finns det även naturliga rastplatser på en stenhäll eller dylikt som du kan slå dig ner på.

Läs mer om Sju sjöars led på Herrljunga kommun sida om vandringsleder.

Badplats sju sjöars led

2. Urstensleden

Urstensleden i Fåglavik är en spännande led. Den har en ovanligt stor lämning från istiden med stora flyttblock. Leden går även förbi ett skogsområde, rikt på gamla och ståtliga träd. Urstensleden är ungefär fem kilometer lång och erbjuder både fin löv-och barrskog med stabilt underlag.

Perfekt för dig som gillar naturens härlighet, varför inte ut på äventyr och klättra på flyttblocken?

En lämplig parkering finns vid Fåglaviks kapell där leden har sin början och slut. Rastplatser finns markerade på kartan över leden, en perfekt plats att äta sin medhavda matsäck. Du kan läsa mer om leden på kommunens webb.

Urstensleden i Fåglavik - Herrljunga kommun

Stenblock

3. Fjällastigen

Fjällastigen i Molla är en naturskön led som ger dig en garanterad friluftskänsla i 10 kilometer. Leden tar dig igenom den vackra bokskogen i Hult, Mollaryd. Underlaget är omväxlande, från grusvägar till små stigar omgivna av sjöar. Det finns möjligheter till att ta sig en extra runda utöver ledens vanliga väg, till exempel ta ett dopp i Hallsjön. Vid torpet Bokelund kan du lämna leden för en kort promenad på ungefär 150 meter fram till en utsikts- och rastplats med en vacker utsikt av Mollaslätten.

Ta dig ett dopp eller fiska, möjligheterna är oändliga bara att använda fantasin. Fjällasiten börjar och avslutar vid Mollaryds tågstation. Där finns även en parkeringsplats.

Fjällastigen - Herrljunga kommun

Skogsstig med rötter

4. Elljusspår i Herrljunga och Annelund

Elljusspår ger dig en möjlighet att motionera året runt. I kommunen finns det två stycken elljusspår, ett i Herrljunga och ett i Annelund. Båda är 2.5 kilometer långa och är belysta efter skymning fram till 21.00. Under vinterhalvåret anordnas skidspår när vädret tillåter.

Längs med elljusspåret i Herrljunga finns det utmaningar för att göra vandringen roligare Det är baserat på olika tränings övningar så du kan utmana dig själv eller kompisarna!

Elljusspår - Herrljunga kommun.

Ungdom går på elljusspår