Scouterna

Scouterna är en ungdomsorganisation med visionen att unga kan göra världen till en bättre plats. Organisationen strävar efter att lära barn att utveckla sin självkänsla, självinsikt, ledarskapsförmåga och samarbete. Herrljungaungdomen Alva, som själv är scout, har ställt några frågor till personer inom organisationen.

Scouterna är en stor organisation som har hjälpt många att hitta hem och utveckla sig själva. Jag heter Alva och bor i Herrljunga kommun och är själv medlem i Scouterna. Jag har valt att skriva om Scouterna eftersom det är just en stor organisation inom Herrljunga kommun.

Scoutprylar

Prylar som du kan använda dig av i Scouterna.

För att få fler perspektiv har jag talat med Elsa Backenfall, boende i kommunen och ungtalesperson för Scouterna samt Elisabeth Danefjäll, medlemsutvecklingschef för Scouterna.

Elisabeth jobbar med att få fler vuxna, unga och barn att börja i Scouterna. Hon marknadsför Scouterna tillsammans med flera andra och utvecklar deras strategier för att binda fler medlemmar.

Vad är det bästa med Scouterna?

Det bästa med Scouterna är den starka gemenskapen som bildas mellan generationer. Det är inte konstigt att en 8 åring hänger med en 15 åring som hackar morötter tillsammans med en 50 åring.

Utöver gemenskapen får man vara sig själva och det är okej att göra fel. Scouternas pedagogik bygger på learn by doing och det leder till en trygghet, att det är okej att göra fel, det är bara att göra om tills det blir rätt, säger Elisabeth Danefjäll, medlemsutvecklingschef för Scouterna.

Samma fråga ställs till Elsa Backenfall, ungtalesperson för Scouterna. Hon berättar att gemenskap är en stor del i Scouterna och är ett genomgående tema i Scouternas värdegrunder och scoutlag.

Jag tycker att Scouterna bidrar till en stark gemenskap och något man förespråkat inom Scouterna är att alla är välkomna och att alla är lika mycket värda, berättar Elsa. När fler förstår hur viktigt det är att alla har lika värde blir det fort en härlig atmosfär att vara i, jag tror också att detta är en av anledningarna till att många dras till Scouterna. Just för äventyr och gemenskapen.

På vilket sätt hjälper ni unga männisor i vardagen?

Scouterna hjälper unga att hitta en trygghet och gemenskap. De hjälper en att bygga ett nätverk och hitta vänner. Det finns många som kanske inte mår bra psykiskt eller har det jobbigt hemma som kan komma till scouterna och känna lugn. Scouterna och ledarna sätter ingen press på deltagarna, man kommer som man är! Det kan hjälpa unga att känna en trygghet till ledarna och att de kan lita på dem och prata om allt. Så ja, Scouterna hjälper unga att hitta en trygghet i livet och sig själv, säger Elisabeth.

Elsa Backenfall, som är ung talesperson, avslutar intervjun med att hälsa alla välkomna att börja på Scouterna.

Det kommer att bli en upplevelse och en livsstil man aldrig kommer att ångra. Det finns alltid en plats för just dig och du är så himla välkommen, följ med ut på äventyr!

Scoutkårer i Herrljunga kommun

Verksamheten bedrivs från scoutstugan som ligger längs med Vedumsvägen strax utanför Herrljungas centrum. I kommunen finns det fem scoutkårer, hitta din närmaste!

Kort om Scouterna

Organisationen har 75 000 medlemmar över hela landet. Scouternas uppdrag handlar om barn och ungas rättighet till en meningsfull fritid. Läs mer om Scouterna på deras webb: scouterna.se. Länk till annan webbplats.