Artikeln publicerades 7 januari 2022

Nu införs varannadagsutdelning i södra och mellersta Sverige

Brevbärare

Från och med den 31 januari 2022 inför PostNord varannandagsutdelning i Herrljunga kommun, och i andra kommuner med postnummer som börjar med siffrorna 30–39, 52–61 och 63–73.

Leveransmodellen innebär att brev delas ut varannan vardag, medan paket och varubrev fortsatt delas ut varje vardag. Orsaken till varannandagsutdelning är att antalet skickade brev under många år blivit färre, samtidigt som de e-handlade paketen blivit allt fler.

Den här modellen för utdelning av brev, tidningar och reklam är ett sätt för PostNord att möta förändrade behov hos svenskarna och samtidigt rusta för framtiden. För många mottagare är det idag viktigare att kunna få sina e-handlade paket alla vardagar än att brevbäraren ska passera postlådan varje dag, oavsett om det finns brev att dela ut eller inte, säger Mathias Krümmel, vd för PostNord Sverige i ett pressmeddelande.

Många mottagare kommer sannolikt inte märka någon skillnad. Brevbärarna fortsätter att dela ut brev varje dag, men går olika rundor beroende på vilken dag det är. Servicen kommer att vara densamma i hela landet när modellen är fullt utrullad, och lantbrevbäringen kommer att finnas kvar. För den som har behov av att skicka något snabbt kommer det även i fortsättningen att finnas expresstjänster, både för företag och privatpersoner. Företagare som har behov av utdelning varje dag kan teckna ett särskilt avtal om hämtning och lämning eller använda sig av postbox.

Modellen har rullats ut stegvis, och beräknas vara implementerad i hela landet under första halvan av 2022.