Arbete för unga

Det finns olika möjligheter för dig mellan 16-24 att prova på arbetslivet för att få in en fot på arbetsmarknaden och få arbetslivserfarenhet.

Har du behov av stöd för att nå arbete eller studier, kan du få det på Arbetsmarknadsenheten i Herrljunga som i samarbete med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Socialtjänsten erbjuder olika aktiviteter för dig som är arbetssökande.

Delegationen för unga till arbete – DUA

Delegation unga och nyanlända till arbete (DUA) är en nationell satsning som verkar på lokal nivå, där Herrljunga kommun, Vårgårda och Arbetsförmedlingen har en överenskommelse för att öka andelen unga och nyanlända till studier/yrkestudier samt minska arbetslöshet. DUA omfattar alla ungdomar i åldern 16-24 år och samtliga nyanlända som är arbetslösa och är folkbokförda i Herrljunga kommun.

Vi arbetar aktivt med att starta jobbspår i Herrljunga och Vårgårda som är tydlig väg in på arbetsmarknaden.

Genom att utveckla samverkan med Vårgårda och Arbetsförmedlingen och studiväsendet ytterligare kan resurser användas mer effektivt och ge ett bättre och med sammanhållet stöd än tidigare. Exempel på insats kan vara att få en praktikplats med handledare via Herrljunga kommun.

Feriearbete

Kommunens största satsning för dig som ung är feriearbete. Vi erbjuder dig som gått ut nian till och med att du fyllt 17 år, en möjlighet att få prova på ett arbete i kommunen under 60 timmar.

En möjlighet att prova på arbetslivet

Feriearbete möjliggör för dig att prova på arbetslivet samt en chans att tjäna egna pengar och få arbetslivserfarenhet samt referenser. Feriearbete erbjuds till dig som är:

  • Folkbokförd i Herrljunga kommun och har ett tiosiffrigt personnummer.
  • Gått ur nian till och med att du fyllt 17 år.

Arbetsplatserna är inom Socialförvaltningen, Bildningsförvaltningen och Tekniska förvaltningen.

Ansökan för feriearbete är öppen mellan 3 februari - 1 mars. Du söker feriearbete via följande sida:

Ansökan för feriearbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ferieentreprenör

Att vara egen företagare på sommaren är garanterat roligare än de flesta andra sommarjobb, samtidigt som det är en merit för framtiden. Som ferieentreprenör får du lära dig att driva ett eget företag. Här arbetar du självständigt och bestämmer dina arbetstider. Ferieentreprenör är ett nätverk inom Sjuhärad.

Vem kan ansöka?

Du som är folkbokförd i Herrljunga Kommun och lämnar årskurs 9 och är 16 år, eller går på gymnasiet och är 17 eller 18 år under året, kan söka Ferieentreprenör. Är du folkbokförd i en annan Sjuhärdskommun än Herrljunga kontaktar du handläggaren där.

Obs! Man kan inte ha både ett feriearbete och vara Ferieentreprenör, du kan ansöka om båda men måste bestämma dig efter att du blivit kontaktad om du fått feriearbete eller plats som Ferieentreprenör.

Herrljunga har begränsat antal platser om 5 stycken.

Inledande utbildning

Under fem inspirerande kursdagar förbereder vi dig för ditt företagande. Du träffar också nya kompisar och får värdefulla kontakter från näringslivet. Ferieentreprenör börjar med 5 dagars utbildning i juni strax efter skolan slutat. Då vill vi att du finns på plats och deltar i aktiviteterna. Det är ett krav för att du ska få ditt startkapital och kunna starta företaget.

Så driver du ditt företag

Du får ett startkapital för att komma igång. Därefter tjänar du dina pengar på det du säljer, ensam eller tillsammans med en kompis, under minst tre veckor. Du kommer att ha tillgång till utbildade handledare och mentorer för avstämning varje vecka.

Du får också insikter och praktisk erfarenhet av företagande, ekonomi, lagstiftning, marknadsföring, försäljning, affärsidéarbete etc. Hjälp med eventuell redovisning av skatter och avgifter, samt stöd ifall du vill driva din affärsidé vidare.

Vi sammanfattar sommarens erfarenheter i början på augusti. I samband med avslutningslunchen får du ditt diplom. Det är viktigt att du följer den information som vi skickar till din e-post.

Information om möjligheterna att ansöka som Ferieentreprenör läggs upp på hemsidan under fliken - Jobba hos oss Öppnas i nytt fönster. -  i januari/februari årligen.