Artikeln publicerades 22 mars 2018

”Aktiv hälsa” och ”Ny kraft” hjälper människor till arbete och studier

Johanna Larsson, Arbetsmarknadsenheten

– Vi vill göra det möjligt för människor att få sin egen försörjning med vår hjälp, säger Johanna Larsson, rehab- och jobbcoach på Arbetsmarknadsenheten.

På Arbetsmarknadsenheten i Herrljunga kommun arbetar man på flera olika sätt för att hjälpa de som hamnat utanför arbetsmarknaden att komma i arbete eller påbörja studier.

– Det kan handla om personer som varit utanför arbetsmarknaden en lång tid, och då har vi ett första steg som vi kallar för ”Aktiv hälsa”, berättar Johanna Larsson, rehab- och jobbcoach på Arbetsmarknadsenheten.

– Det är en åtgärd som pågår i tolv veckor, cirka tio timmar i veckan, och som innefattar promenader, cirkelträning, simning, individuella samtal och en del annat. Att jobba aktivt för en god hälsa är ett första steg för att komma ut på arbetsmarknaden.

"Ny kraft" inkluderar arbetsträning

Den som har gått igenom ”Aktiv hälsa” kan sedan gå vidare till ”Ny kraft”, som också pågår i tolv veckor, fast nu upp till tjugo timmar i veckan.

– Det är samma aktiviteter som vi då kompletterar med arbetsträning, säger Johanna Larsson. Vi lägger fokus på framtiden och den fortsatta vägen till jobb eller studier.

Möjlighet till egen försörjning

För att komma med i ”Aktiv hälsa” eller ”Ny kraft” så blir man hänvisad av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, sjukvården eller kommunens socialförvaltning.

– Hos oss på Arbetsmarknadsenheten ska den enskilda individen kunna närma sig arbetsmarknaden genom att stärka sin hälsa, få rutiner och social samvaro.

– Vi vill göra det möjligt för människor att få sin egen försörjning med vår hjälp, säger Johanna. Vi fungerar även som en kompetensförsörjning till företagare i Herrljunga, där det kan finnas någon hos oss som matchar företagens behov.

”Aktiv hälsa” eller ”Ny kraft” finansieras av Sjuhärads samordningsförbund, som är ett samarbete mellan Sjuhäradskommunerna, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Kontaktuppgifter

För mera information ta kontakt med Johanna Larsson, Arbetsmarknadsenheten, på mail: johanna.larsson@admin.herrljunga.se eller tfn 0722-216325.