Artikeln publicerades 7 mars 2019

Herrljunga har högst andel företagsamma i Sjuhärad

I Sjuhärad toppar Herrljunga återigen med den mest företagsamma befolkningen (15,4 procent) medan Svenljunga har vuxit mest procentuellt.

Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsamheten i Sverige.

– Detta är vi naturligtvis mycket stolta över, säger Carl-Olov Holmström, näringslivschef i Herrljunga. De som driver företag har en stor betydelse för bygdens utveckling, möjligheten att skapa jobb och att förverkliga idéer.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv statistik över företagsamheten i landets kommuner. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt eller strategiskt ansvar för ett företag ökar eller minskar. Jämfört med förra året ökar företagsamheten, alltså andelen företagsamma invånare, i 33 av länets 49 kommuner. Sammantaget 11,8 procent av länets befolkning är nu företagsamma, vilket innebär att Västra Götaland har rikets åttonde högsta företagsamhet.

– Herrljunga har även i år högst företagsamhet i Sjuhärad. Hela 15,4 procent av befolkningen är på något sätt engagerad i ett företag. En fantastisk siffra och ett glädjande besked för kommunen, säger Christina Riksén på Svenskt Näringsliv Västra Götaland.

Länets lägsta företagsamhet återfinns precis som tidigare år i Trollhättan, där endast 7,5 procent är företagsamma. Högst andel företagsamma kvinnor finns på Orust (10,6 procent). Medan högst andel företagsamma unga återfinns i Färgelanda (8,4 procent).

I Sjuhärad har Bollebygd högst andel företagsamma kvinnor medan Vårgårda och Svenljunga uppvisar högst andel företagsamma unga. Borås uppvisar både lägst andel företagsamhet, lägst andel företagsamma kvinnor och lägst andel företagsamma unga.

Totalt växer företagsamheten i sex av Sjuhärads åtta kommuner. Den största ökningen sker i Svenljunga.

– Att företagsamheten växer i Sjuhärad är positivt och viktigt. Det skapar arbetstillfällen och rustar kommunerna för framtida utmaningar. Men nu är det också viktigt att kommunerna inte nöjer sig utan fortsätter arbeta med att stärka det lokala företagsklimatet. Det måste fortfarande bli lättare att starta och driva företag i Sjuhärad, avslutar Christina Riksén.

Herrljunga stationshus

Herrljunga - i topp när det gäller andel företagsamma i Sjuhärad.