Artikeln publicerades 2 maj 2019

Projekt yrkesbevis lokalvård

Lokalvårdare från Herrljunga och Vårgårda kommuner samlades under vecka 7 och 16 på Kunskapskällan i Herrljunga för att genomgå lokalvårdsutbildningen PRYL, projekt yrkesbevis lokalvård.

Lokalvårdsutbildning PRYL

Under tre dagar får deltagarna vara på plats där föreläsare Åsa Sjöstrand från Borago utbildning går igenom ergonomi, städteknik, kemikalier med mera. För att bli certifierade måste deltagarna klara ett skriftligt och praktiskt test som utförs under en halvdag veckan efter avslutad utbildning.

Jag brinner för det här, att vara ute och träffa lokalvårdare ute i landet! Idag har vi en utbildning i Herrljunga och Vårgårda som heter PRYL och pågår i tre dagar. Deltagarna jobbar både digitalt i Städakademin och här på plats. Städakademin är ett komplement till ett instuderingshäfte där man får göra tester digitalt. Målet med utbildningen är att deltagarna blir certifierade och får ett yrkesbevis som lokalvårdare, säger Åsa Sjöstrand.

Utbildning ger positiva effekter

Lokalvårdschef i Herrljunga kommun, Marketta Lundström, berättar att det är viktigt att lokalvårdare är utbildade.

Anledningen till att vi väljer att utbilda och certifiera alla våra lokalvårdare är att höja statusen på yrket men även att det finns otroligt mycket som man behöver lära sig i teorin. Utbildningen säkerställer att vi levererar en produkt av hög kvalitet när vi städar. Samtidigt får lokalvårdarna kunskap om ergonomi. Utbildningen sänker även sjukskrivningarna och man håller sig piggare och friskare, när man utför det relativt tunga arbetet som det faktiskt är att vara lokalvårdare, säger Marketta Lundström.

Tomas Grönros, lokalvårdare i Herrljunga kommun, tycker att utbildningen varit givande.

Det har varit en intressant utbildning och vi har lärt oss mycket. Det är utvecklande för oss att träffa varandra och utbyta nya erfarenheter. Jag tycker att det är ett väldigt spännande yrke, säger Tomas Grönros.

Lokalvårdsutbildning

Studiebesök

Den 18 april besökte 14 lokalvårdare från Essunga kommun Herrljunga. Herrljunga kommun får årligen studiebesök från andra kommuner, för att se hur vi jobbar med lokalvård. Herrljunga kommun har uppmärksammas för sin lokalvård då sjuktalen är låga och alla lokalvårdare är utbildade och certifierade samt arbetar med renodlade städprocesser.

Vi har städmaskiner och mopptvättmaskiner som möjliggör att arbeta på det viset. I många kommuner är det inte självklart att man har det, säger Marketta Lundström.

Varför tycker du det är viktigt att ta emot studiebesök?

Det är väldigt stimulerande för våra egna lokalvårdare att få visa upp vår verksamhet. Men också för att andra lokalvårdare i en annan kommun kan få inspiration att börja utbilda sig och köpa städmaskiner. Det leder till en förbättrad arbetsmiljö för kolleger i branschen, det bidrar vi väldigt gärna med, avslutar Marketta Lundström.