Artikeln publicerades 5 februari 2018

Kommunen erbjuder budget- och skuldrådgivning

Behöver du budget- eller skuldrådgivning?

I så fall går det bra att vända sig till Marita Johansson och Catharina Johansson på socialförvaltningen, som sedan några år tillbaka har ansvar för detta.

– Alla kommuner är skyldiga att ha budget- och skuldrådgivning enligt socialtjänstlagen, berättar Marita Johansson. Fram till maj 2015 köptes den tjänsten från Vårgårda, men numera finns den här i Herrljunga.

– Det är Konsumentverket som står för vår utbildning, och så ingår vi i ett nätverk i Sjuhärad, där vi kan ta upp olika frågeställningar.

Det handlar om ca 20 - 25 ärenden per år, som Marita och Catharina hjälper till med i Herrljunga.

– Man kan vända sig till oss om man kört fast med sin ekonomi, så kan vi hjälpa till med allt från råd till att en skuldsanering genomförs, säger Catharina Johansson.

– När man kommer hit så ska man ta med sig alla papper och i första hand tittar vi på vilka förutsättningar som finns, säger Marita Johansson.

– Om det behövs hjälper vi till med att upprätta en ansökan för skuldsanering, berättar Catharina. Vi hjälper även till i kontakterna med kronofogden.

Ny skuldsaneringslag

En ny skuldsaneringslag började gälla november 2016, och den har gjort det lättare för den som är skuldsatt.

– Den har inneburit att man gör en inbetalning i månaden till kronofogden, som sedan distribuerar ut pengarna, berättar Marita. Den innebär också att det har införts två betalningsfria månader per år, vilket gjort det lättare för den enskilde.

– Vi fungerar som ett stöd i den här processen, fortsätter hon. Vi tar inte över ansvaret.

– Hela processen med skuldsanering ska vara rehabiliterande, så att man klarar av det här under de fem år som den pågår. Man har en chans, så det gäller att inte skuldsätta sig på nytt under tiden.

Boka ett möte

För att beviljas skuldsanering av kronofogden, så måste det vara gamla skulder, och den enskilde måste visa att man gjort allt för att lösa situationen själv.

För den som vill få kontakt med Marita och Catharina så är det bara att höra av sig via kommunens växel på tel. 0513 / 17 000.

– Det är bara att ringa, så bokar vi ett möte och ser vad det är vi kan hjälpa till med, säger Marita.